Rolka z czerwoną rybą


Szczerze mówiąc, zawsze myślałem, że rolki to dużo pracy. Ale ten przepis na roladki z czerwonej ryby obalił wszystkie moje uprzedzenia. A jeśli masz ochotę na rodzinne śniadanie w niedzielny poranek, koniecznie spróbuj tej sajgonki z serem topionym i czerwoną rybą. Jak widać na zdjęciu, zrobiłam też roladkę z sardynek.

Na bułkę:

[ing]5 jaj[/ing] [ing]200g majonezu[/ing] [ing]1,5 łyżki mąki[/ing] [ing]sól[/ing][/ing_wrap]

Na farsz:

[ing_wrap][ing]miękki serek topiony (1 opakowanie, nie wszystkie można użyć)[/ing][ing]300 gramów lekko solonej czerwonej ryby[/ing][/ing_wrap]

Przygotowanie:

[instr_wrap][instr]Roladę do omleta jajecznego zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka ubić mikserem, dodać majonez i mąkę, wymieszać.[/instr] [Instr]Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (ja kupuję taką, której nie trzeba smarować olejem, ale boki papieru do pieczenia natłuścić, żeby brzegi bułki się nie przyklejały) i cienką warstwą wylać ciasto.[/instr] [Instr]Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Sprawdź gotowość za pomocą wykałaczki (ciasto nie jest klejące) i lekko złotobrązowej skórki.[/instr] [Instr]Wyjmij z piekarnika i przełóż ciasto na stół, nie oddzielając go od papieru do pieczenia. Ostrożnie, aby nie połamać skórki, wyjmij ją z papieru za pomocą noża lub drewnianej łopatki, zaczynając od brzegów. [/instr][instr]Na skórce rozsmarować serek topiony, położyć cienko pokrojoną rybę i zwinąć w rulon.[/instr] [instr]Gotowy rulon z czerwoną rybą zawinąć w folię i pozostawić na 15 minut. Należy pamiętać, że bułkę należy zawinąć przed ostygnięciem, w przeciwnym razie skórka stanie się krucha. Tym razem nie miałam miękkiego sera, więc użyłam 2 startych serów topionych. Ponadto, ponieważ mój mąż bardzo lubi sardynki, połowę bułki zrobiłam z łososiem, a drugą połowę z puree z sardynek z puszki w oleju.[/instr] [instr]Bułka z czerwoną rybą gotowa! Jest o wiele szybszy do zrobienia niż się wydaje, gdy czyta się przepis. Smacznego![/instr][/instr_wrap]