Jak zrobić szybkie pikle

Nadeszło lato, czas na świeże warzywa i oczywiście ogórki. Przepis na szybkie ogórki kiszone zna chyba każdy. Tradycyjnie jest to sól, czosnek i zielony bukiet z chrzanu, kopru, liści wiśni i czarnej porzeczki. Ale moje pikle nie są przygotowywane w tradycyjny sposób. Tak się składa, że nie mogłam dostać bukietu i moja mama nauczyła mnie robić słone pikle, nie mniej smaczne i pachnące.

Te ogórki w doniczce są moimi ulubionymi. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest zawsze wspaniały. Dlatego trzymam ten przepis na szybkie pikle dla moich dzieci. Nie jest to przepis na przetwory na zimę, a raczej przepis na warzywną przekąskę. Radzę, dopóki jest młoda i pachnąca zielenina, zachować ją do wykorzystania w przyszłości i zapoznać się z przepisem na soloną zieleninę na zimę. można ją również wykorzystać jako przyprawę do robienia pikli.

Do tego przepisu na pikle potrzebujemy:

[ing][ing]2 kg świeżych ogórków (małych, bez pestek)[/ing] [ing]1 pęczek koperku[/ing] [ing]4 liście laurowe[/ing] [ing]szczypta ziela angielskiego[/ing] [ing]duży ząbek czosnku[/ing] [ing]2 litry wody[/ing] [ing]2 łyżki.2 łyżki soli[/ing] [ing]2 łyżki cukru[/ing][/ing_wrap]

Przygotowanie:

[instr_wrap][[instr]Ogórki odciąć od spodów. Zalać je wodą i pozostawić na 2 godziny.

[/instr].

[instr]W międzyczasie posiekać koperek (nie trzeba go mielić), obrać ząbki czosnku i pokroić je na 2-3 plasterki każdy, umyć liść laurowy, ugotować paprykę.

[/instr].

[instr]Odcedzić wodę z ogórków, nie będzie nam już potrzebna. Wyjmij ogórki z patelni i włóż je z powrotem do niej, przesypując ziołami, czosnkiem, liściem laurowym i pieprzem.

[/instr].

[Przygotować zalewę: zagotować 2 litry wody, dodać sól, cukier i wymieszać. Ogórki zalać gorącą wodą, przykryć małym talerzykiem, na wierzchu położyć coś ciężkiego, gdyż ogórki powinny być całkowicie w wodzie.

[/instr]

[instr]Po ostygnięciu zalewy wstawiamy patelnię do lodówki. W ciągu jednego dnia można zjeść szybkie ogórki. Ale najlepiej smakują po 2-3 dniach.

[/instr][/instr_wrap]

Taki prosty przepis, a takie pyszne ogórki. Bon appetit, bądźcie zdrowi i szczęśliwi)) A ja polecam inne łatwe przepisy do ubijania i póki młode cukinie są w sezonie, zróbcie cukiniowe roladki z tovarogiem.