Świąteczne przepisy na oliwki od szefa kuchni Enrique Sancheza
W okresie przedświątecznym gospodynie zastanawiają się, co przygotować na świąteczny stół. W samą porę jeden z najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Enrique Sanchez, przyjechał do Kijowa z klasą mistrzowską, aby poprowadzić lekcję mistrzowską na temat gotowania z hiszpańskimi oliwkami. Jak dla mnie, te trzy przepisy na oliwki są idealne na świąteczny stół.
Martini z hiszpańskimi oliwkami
Składniki:
- 1 miarka każdego napoju (35ml):
- Gin wytrawny
- Słodki wermut
- Hiszpańska zalewa z oliwek
- Jedna hiszpańska oliwka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wlać do koktajlówki wypełnionej do połowy lodem i wstrząsnąć.
2. Podawać w schłodzonym kieliszku z oliwką w środku. Wykwintne i doskonałe!
3) Jeżeli hiszpańska oliwa jest wstępnie schłodzona na tacce z lodem, to doda to pikanterii napojowi i dodatkowo go schłodzi.
4. Można również dodać odrobinę wódki, aby stworzyć Martini w stylu meksykańskim. Możesz również dodać shoty: Grand Marnier, Tequila, sok z limonki lub sok pomarańczowy dla urozmaicenia. Składniki te dodaje się według indywidualnego gustu i fantazji.
Hiszpański sos oliwkowy
Składniki:
- 400g zmiękczonego serka śmietankowego
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyżka stołowa posiekanych orzechów
- 2 łyżki stołowe zalewy z oliwek
- 2 łyżki stołowe posiekanych hiszpańskich oliwek
- Pieprz mielony
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, przykryj i pozostaw do zaparzenia na godzinę.
2. Podawać z paluszkami pita, chipsami i surowymi, pokrojonymi warzywami.
Kanapki z kremem serowym i hiszpańskimi oliwkami
Składniki:
- 10 kromek twardego białego chleba do kanapek
- 2 łyżki stołowe niesolonego, roztopionego masła
- 30 g tartego parmezanu
- 180 g zmiękczonego serka śmietankowego
- 90 g hiszpańskich oliwek - wstępnie opłukać, osuszyć i posiekać
- 1 posiekana papryka
- 1/4 łyżeczki papryki
- 2 łyżeczki średniej wytrawnej sherry
- Do wyboru filety z kraba, krewetki lub kurczak
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 190°. Pokrój chleb na ćwiartki, a następnie posmaruj każdą kromkę odrobiną roztopionego masła. Piecz chleb w piekarniku przez około osiem minut, aż będzie złoty.
Posiekać (rozgnieść) serek śmietankowy, oliwki, paprykę i pieprz. Dodaj sherry i wymieszaj wszystko razem.
3. Przed podaniem, na każdym toście rozprowadzić łyżeczkę mieszanki i posypać parmezanem.
4) Tosty i mieszankę można przygotować dzień wcześniej, ale należy je przechowywać oddzielnie.
Biografia Enrique Sancheza
Bon appetit i miłych świąt!