Świąteczne przepisy na oliwki od szefa kuchni Enrique Sancheza

W okresie przedświątecznym gospodynie zastanawiają się, co przygotować na świąteczny stół. W samą porę jeden z najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Enrique Sanchez, przyjechał do Kijowa z klasą mistrzowską, aby poprowadzić lekcję mistrzowską na temat gotowania z hiszpańskimi oliwkami. Jak dla mnie, te trzy przepisy na oliwki są idealne na świąteczny stół.

Martini z hiszpańskimi oliwkami

Składniki:

  • 1 miarka każdego napoju (35ml):
  • Gin wytrawny
  • Słodki wermut
  • Hiszpańska zalewa z oliwek
  • Jedna hiszpańska oliwka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wlać do koktajlówki wypełnionej do połowy lodem i wstrząsnąć.
2. Podawać w schłodzonym kieliszku z oliwką w środku. Wykwintne i doskonałe!
3) Jeżeli hiszpańska oliwa jest wstępnie schłodzona na tacce z lodem, to doda to pikanterii napojowi i dodatkowo go schłodzi.
4. Można również dodać odrobinę wódki, aby stworzyć Martini w stylu meksykańskim. Możesz również dodać shoty: Grand Marnier, Tequila, sok z limonki lub sok pomarańczowy dla urozmaicenia. Składniki te dodaje się według indywidualnego gustu i fantazji.
Hiszpański sos oliwkowy



Składniki:

  • 400g zmiękczonego serka śmietankowego
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa posiekanych orzechów
  • 2 łyżki stołowe zalewy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe posiekanych hiszpańskich oliwek
  • Pieprz mielony

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, przykryj i pozostaw do zaparzenia na godzinę.
2. Podawać z paluszkami pita, chipsami i surowymi, pokrojonymi warzywami.

Kanapki z kremem serowym i hiszpańskimi oliwkami

Składniki:

  • 10 kromek twardego białego chleba do kanapek
  • 2 łyżki stołowe niesolonego, roztopionego masła
  • 30 g tartego parmezanu
  • 180 g zmiękczonego serka śmietankowego
  • 90 g hiszpańskich oliwek - wstępnie opłukać, osuszyć i posiekać
  • 1 posiekana papryka
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki średniej wytrawnej sherry
  • Do wyboru filety z kraba, krewetki lub kurczak

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 190°. Pokrój chleb na ćwiartki, a następnie posmaruj każdą kromkę odrobiną roztopionego masła. Piecz chleb w piekarniku przez około osiem minut, aż będzie złoty.
Posiekać (rozgnieść) serek śmietankowy, oliwki, paprykę i pieprz. Dodaj sherry i wymieszaj wszystko razem.
3. Przed podaniem, na każdym toście rozprowadzić łyżeczkę mieszanki i posypać parmezanem.
4) Tosty i mieszankę można przygotować dzień wcześniej, ale należy je przechowywać oddzielnie.


Biografia Enrique Sancheza

Bon appetit i miłych świąt!