Valovans z czerwonym kawiorem

Kontynuując temat przystawek na świąteczny stół, chciałabym podzielić się z Wami bardzo prostą przystawką z czerwonego kawioru. Dziś nie będziemy piec profiteroles z czerwonym kawiorem, a raczej wykorzystamy delikatne, zwiewne ciasto francuskie. Zrobiłam te bułeczki z czerwonym kawiorem na mały bankiet w biurze z okazji czterdziestych urodzin mojego męża.

Składniki

[ing]małe opakowanie ciasta francuskiego[/ing] [ing]masło lub serek śmietankowy[/ing] [ing]czerwony kawior[/ing] [ing]1 białko jajka[/ing][/ing_wrap

Gotowanie

[instr_wrap]][instr]Wybierz swojego ulubionego producenta ciasta francuskiego lub zrób własne. Najważniejsze jest to, że jeśli kupisz gotowe ciasto francuskie, nie zamrażaj go ponownie.[/instr]

[instr]Ostrożnie rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Nie rozwałkowuję ciasta, aby nie zaburzać jego pulchności. Ja po prostu lekko spłaszczam je wałkiem[/instr].

[instr]Teraz potrzebujemy 2 nacięcia, aby wyciąć kółka. Na przykład mały kubek lub kieliszek do shotów. Średnica powinna być niewielka, maksymalnie około 4 cm. Drugie nacięcie jest o 1 cm mniejsze.[/instr]

[instr]Mam taki zestaw do canape. Otrzymasz piękne kawiorowe bułeczki z wyprofilowanymi brzegami.

[/instr]

[instr]Z rozwałkowanego ciasta wycinamy parzystą liczbę kółek z nacięciem o większej średnicy. Teraz wytnij dokładnie połowę z nich z nacięciem o mniejszej średnicy na środku. Tak się je montuje.

[/instr]

[instr]Na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia ułożyć całe kółka, posmarować białkiem jajka. A na nich z wyciętym środkiem. Posmarować bułki lekko ubitym białkiem.

[/instr].

[instr]Piec przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni. Walwy powstaną i zbrązowieją.[/instr]

[instr]Na nadzienie lekko ubity serek śmietankowy, czerwony kawior na wierzchu, koperek do dekoracji[/instr].

[Valovans z czerwonym kawiorem gotowy, bon appetit!

[/instr][/instr_wrap]