Ryba w sosie śmietanowym


Wiemy, jak ważne w naszej diecie są owoce morza. Wśród wszystkich owoców morza, ryba jest uważana za najlepszy wybór dla mnie, ponieważ jest niedroga, ma niższą zawartość cholesterolu w porównaniu z resztą owoców morza, z wyjątkiem przegrzebka i ogórka morskiego oraz jest pożywna. Uwielbiam przyrządzać ryby dwa razy w tygodniu, na przemian z łososiem i tilapią.

Użyłam w nim Tilapii i aby pozbyć się rybiego zapachu, zamarynowałam rybę solą, winem ShaoXing i białym pieprzem. Oczywiście w moim gotowaniu, muszę dorzucić kolorowe mieszane warzywa dla dodatkowego błonnika. Dodałem jeden sekretny składnik w tym daniu, odparowane mleko dla dodatkowej kremowości i aromatu. Tylko nie mieszaj za bardzo ryby, żeby nie popękała.

Kolejne z moich łatwych dań z minimalną ilością składników. Jeśli nie masz mleka odparowanego, możesz je zastąpić śmietaną lub mlekiem.





Składniki:

  • 3 filety rybne (użyłam Tilapii), pokrojone na kawałki, zamarynować solą, winem ShaoXing i białym pieprzem
  • 1 filiżanka mrożonych mieszanych warzyw, umytych i odsączonych, odstawionych na bok
  • 2 ząbki czosnku, zmielone

Sos: Sól do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka kostki rosołowej, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki mleka odparowanego.
Zagęstnik: 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 1 łyżka wody
Sposóbprzygotowania:

1. Rozgrzać wok, a kiedy się rozgrzeje, dodać odrobinę oleju do gotowania. Dodać czosnek, dobrze wymieszać, dodać mieszankę warzyw i dobrze podsmażyć.
2. Dodaj wodę do przykrycia i filety rybne. Doprowadzić do wrzenia i ugotować filety rybne. Dodaj sos i dopraw do smaku. Dodaj zagęstnik, ostrożnie mieszaj do zgęstnienia i podawaj na talerzu.