Sylwestrowe kebaby z sercem z kurczaka

Przepis został nadesłany przez Annę Sinenko.

Bardzo lubię Sylwestra, uwielbiam przygotowywać pyszne smakołyki i uszczęśliwiać nimi moją rodzinę i bliskich przyjaciół. Co roku staram się stworzyć nowe danie, aby zaskoczyć wszystkich moich gości. W ten sposób wymyśliłam kiedyś przepis na noworoczny kebab z sercami kurczaka. Teraz co roku ozdabiam stół tym daniem jako przystawką, ale można je też wykorzystać jako danie główne. Ten rodzaj kebaba jest dość nietypowy, ale też całkiem smaczny. Ze wszystkich przysmaków, które zdobią noworoczny stół, jako pierwsze znikają kurze serca. A dla mnie, jako gospodyni, najcenniejszym darem są puste talerze moich gości.

Składniki, które będą nam potrzebne do wykonania kebabów z sercem z kurczaka:

  • serca z kurczaka - 1kg;
  • miód - 3 łyżki stołowe;
  • sos sojowy - 40 ml;
  • cytryna - 0,5 szt (na sok);
  • cebula - 3 szt;
  • przyprawy - papryka, pieprz czarny mielony, zira;
  • sól do smaku

Etapy przyrządzania kebabów z serc kurczaka:

Krok 1: przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj w misce sos sojowy, miód, przyprawy i sok z cytryny. Następnie do marynaty dodaje się posiekane krążki cebuli. Aby serca były bardziej kruche i miękkie, zetrzyj na tarce jedną cebulę.

Krok 2: Weź serca i obierz je z dużych sąsiadów i tłuszczu. Wystarczy je przyciąć.

Zalać je marynatą i pozostawić na 3 godziny.

Krok 3. Po trzech godzinach nawlekamy serca na szpikulce. Pożądane jest, aby zrobić to w poprzek, między nimi umieścić kawałki papryki lub pomidorki koktajlowe. Ten rodzaj kebaba jest znacznie szybszy niż tradycyjne gotowanie, a warzywa nie mają czasu się przypalić. Czasami przyrządzam ją bez warzyw.

Shish kebab z serc kurczaka smaży się do miękkości na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Nawet nie smaruję ich olejem, z serc wytapia się odrobina tłuszczu.

Obracamy szaszłyki i smażymy ze wszystkich stron.

Podajemy to danie jako przystawkę.

Bon appetit!