Krewetki smażone z czosnkiem

Piątkowy wieczór wymagał porządnego posiłku. A czy jest lepszy sposób na delektowanie się piwem niż krewetki królewskie? Właśnie przydały się pyszne krewetki smażone w czosnku.

  • 500 g oczyszczonych, ugotowanych i zamrożonych krewetek królewskich
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cytryna

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny

Rozmrozić krewetki. Można to zrobić wkładając je na kilka minut do gorącej wody.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, posiekać lub zmielić czosnek, podsmażyć go na małym ogniu przez kilka sekund i dodać krewetki. Doprawić solą. Smaż każdą krewetkę z 2 stron przez około minutę. Połóż krewetki na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju. Skropić sokiem z cytryny.

Przygotować sos. Przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki.

Podawaj usmażone krewetki z czosnkiem i ulubionym sosem.

Podziel się swoimi ulubionymi przepisami na sosy do krewetek w komentarzach.

Bon appetit!