Krewetki smażone z czosnkiem
Piątkowy wieczór wymagał porządnego posiłku. A czy jest lepszy sposób na delektowanie się piwem niż krewetki królewskie? Właśnie przydały się pyszne krewetki smażone w czosnku.
- 500 g oczyszczonych, ugotowanych i zamrożonych krewetek królewskich
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- cytryna
Na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- pieprz czarny
Rozmrozić krewetki. Można to zrobić wkładając je na kilka minut do gorącej wody.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, posiekać lub zmielić czosnek, podsmażyć go na małym ogniu przez kilka sekund i dodać krewetki. Doprawić solą. Smaż każdą krewetkę z 2 stron przez około minutę. Połóż krewetki na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju. Skropić sokiem z cytryny.
Przygotować sos. Przepuścić czosnek przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki.
Podawaj usmażone krewetki z czosnkiem i ulubionym sosem.
Podziel się swoimi ulubionymi przepisami na sosy do krewetek w komentarzach.
Bon appetit!