Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana to ulubieniec mojej rodziny - po prostu trzeba go zrobić! Kawior ten nazywany jest również "surowym" kawiorem z bakłażana. Obróbce termicznej poddawane są jedynie bakłażany. Dlatego ten przepis na kawior z bakłażana jest bardzo zdrowy. W sezonie warzywnym kawior z bakłażana jest bardzo często przygotowywany w domu.

Składniki:

[ing_wrap][ing]1 kg bakłażana[/ing][ing]1 kg pomidora[/ing][ing]4-5 szt. słodkiej papryki[/ing][ing]1 cebula[/ing][ing]2 ząbki czosnku (opcjonalnie)[/ing][ing]sól[/ing][/ing_wrap]

Przygotowanie:

Ponieważ ostatnio pilnuję ilości tłuszczu w diecie mojej rodziny i staram się gotować jak najzdrowsze posiłki, proponuję opcję kawioru z bakłażana bez smażenia bakłażanów. Pieczone bakłażany wchłaniają dość dużo maly, więc można uzyskać bardzo tłusty kawior z bakłażana. Tego lata zaczęłam piec bakłażany w piekarniku. W lecie robię to wieczorem, żeby w domu nie było zbyt gorąco. A rano robię kawior.

[instr_wrap][instr]Bakłażany obrać, miąższ pokroić w kostkę, posolić i odstawić, aby puściły sok. Po około 20 minutach wycisnąć. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Bakłażan lubi olej i wchłania go bardzo dużo. Nie należy więc przesadzać z olejem. Opcjonalnie - można ugotować bakłażana (w całości, lub pokroić miąższ w kostkę) lub upiec w piekarniku (w całości, odcinając ogonek, następnie obrać ze skórki), a następnie dodać do kawioru odrobinę oleju słonecznikowego. Aby upiec, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz bakłażany przez około 20 minut. Jeśli bakłażany są duże, pozwól im ostygnąć bezpośrednio w piekarniku. [/instr]

[instr]Pozwól bakłażanom ostygnąć[/instr].

[instr]Paprykę obieramy z nasion, odcinamy łodygę pomidora, obieramy cebulę i czosnek.[/instr]

[Bakłażany, paprykę, cebulę, czosnek i pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa. Możesz dodać jakieś warzywa, często zależy to od rodzaju i dojrzałości pomidorów. [/instr]

[Kawior z bakłażana jest gotowy! Bon appetit![/instr][/instr_wrap]