Galaretka migdałowa Konnayaku


Obiecałam moim dziewczynom, że zrobię im galaretkę Konnyaku. Zawsze robiłam galaretkę konnyaku, aby przynieść ją do domu przyjaciół lub na imprezę, a moje dziewczyny zawsze narzekały, że nigdy nie udało im się jej zjeść. Biedactwo, prawda? Więc tym razem zrobiłam wszystko dla nich. Mam puszkę mleka odparowanego i uwielbiam galaretkę migdałową, więc postanowiłam zrobić galaretkę migdałową. Dodałam trochę więcej wody, żeby nie była taka ciągnąca się, bo zazwyczaj lubimy galaretkę migdałową miękką. Galaretka migdałowa najlepiej smakowała z mieszanymi owocami lub puszką longan (na zdjęciu) lub liczi. Był to również świetny ulubiony deser na imprezę. Naprawdę pyszne!


Jeśli nie masz galaretki "konnyaku, wystarczy użyć zwykłej galaretki w proszku i dodać trochę odparowanego mleka lub mleka i esencji migdałowej. Zazwyczaj mleko jest dodatkiem, ponieważ galaretka migdałowa powinna być miękka. Przeczytaj instrukcję z tyłu pudełka i zmień zgodnie z instrukcją na opakowaniu.




Składniki:
1 opakowanie galaretki Redman Konnayaku w proszku (10oz)
1 szklanka białego cukru950ml wody150ml odparowanego mleka1,5 łyżeczki esencji migdałowejMetoda
:
1. W misce wymieszaj galaretkę w proszku i cukier. Odstaw na bok.
2. W dużym rondlu zagotować wodę i mleko odparowane. Gdy woda będzie prawie wrząca, dodać 1 powyższy składnik, mieszać do rozpuszczenia cukru. Po zagotowaniu wyłączyć ogień i mieszać, aż znikną bąbelki.
3. Wlać do przygotowanych foremek na galaretki konnyaku. Jeśli nie, po prostu wlej do prostokątnej patelni Pyrex lub jakiejkolwiek głębokiej płytkiej patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
4. Wstaw do lodówki, aby stwardniała, przynajmniej na godzinę. Otwórz puszkę longanu lub liczi i podawaj z migdałową galaretką.