Przystawka z buraków z anchois

Piękna i dość sylwestrowa przystawka z buraków i anchois pomoże ci w noworocznych świętach. Ładne i oryginalne podanie, nie drogie składniki i jedna z najlepszych opcji na przystawkę z wódką. Niektórzy mogą powiedzieć: "No tak, sardele, więcej przysmaków?". Mała rybka o zagranicznej nazwie "anchois" ma w rzeczywistości rosyjską nazwę: khamsa. Ryba sama w sobie nie należy do kategorii przysmaków i drogich produktów, ale odpowiednie marynowanie zamienia sardele w idealną przystawkę i doskonały składnik świątecznych sałatek. Szynka/anchois są używane do produkcji sosów i dressingów, a ryba jest używana do niesłodzonych wypieków i pizzy. Dziś chciałabym przygotować wytrawną przekąskę z anchois w zalewie, gotowanych lub pieczonych buraków i ziemniaków, świeżego ogórka i soczystej cebuli. Przystawka ta może być podana na świątecznym stole lub można ją zrobić na każdą okazję, kiedy mamy ochotę na soloną rybę i warzywa bez panierki.

Przystawkę robi się dość szybko - 1 godzina (gotowanie warzyw + złożenie przystawki).

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 puszka sardeli (130-150 g)
  • 1 średniej wielkości burak
  • 1 ziemniak - duża bulwa
  • 1/2 cebuli (czerwona + biała)
  • 1-2 gałązki świeżego kopru
  • 1 mały ogórek
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 szczypta pieprzu mielonego

Jak się przygotować:

Ugotuj wcześniej buraki i ziemniaki lub upiecz je w piekarniku/grillu. Pozwól warzywom ostygnąć i obierz je.
Ziemniaki i buraki pokroić w równe plastry, czerwoną cebulę i białą cebulę w małe krążki, a dużą cebulę w półkrążki.

Uformuj przystawkę na ładnym płaskim talerzu: ułóż plastry buraka i ziemniaka w okręgu, na przemian.


Umyj i osusz świeży ogórek papierowym ręcznikiem. Pokrój w cienkie paski "spaghetti" za pomocą noża do warzyw.

Umieścić spaghetti z ogórka na środku salaterki. Pokrój czerwoną i białą cebulę i ułóż na krążkach ziemniaków i buraków.

Wyjmij sardele ze słoika, usuń nadmiar solanki/oleju i jeśli ryba jest duża, pokrój wzdłuż na cienkie paski. Możesz też po prostu obrać anchois.

Ułożyć soloną rybę na makaronie ogórkowym na środku talerza, przykryć paskami ogórka lub krążkami czerwonej cebuli. Przystawkę posypujemy posiekanym koperkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypujemy mielonym pieprzem.


Podawaj ugotowaną przystawkę z buraków i anchois oraz warzyw w salaterce/półmisku lub porcjuj jako małe kanapki: chleb + kółko z buraków + ziemniak + anchois + cebula + ogórek.

Przystawka z buraków z anchois gotowa!

Bon appetit!