Raki gotowane

Mój mąż rozpieszczał nas gotowanymi rakami. Z zimnym piwem... Nie wiem, co powiedzieć. Nie mogłem znaleźć lepszej przekąski do piwa.
Głównym niuansem jest to, że trzeba kupić raki żywe. Nie zamierzam mówić, jak łatwo można się zatruć kupując gotowane raki, ponieważ nie można stwierdzić, czy są one żywe czy nie.

Podczas gdy przygotowujesz wodę do gotowania raków, wypuść raki do basenu z wodą. W tym momencie towarzystwo zbierze się i zacznie pić piwo, z suszoną rybą jako przystawką.

Tak więc, bierzemy dużą patelnię, umieścić wodę na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę. na 1 litr wody, kilka gałązek kopru (lepiej, że gałązki nie były młode, bardzo dobrze, jeśli nie będzie kwiatostany), doprowadzić wodę do wrzenia.

Bierzemy raki za grzbiety, aby nie sięgały nam do palców pazurami, i wrzucamy do wrzątku. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Gotowe raki ułożyć na dużym talerzu i udekorować zieleniną.

Bon appetit!