Tartaletki z pieczarkami i jajecznicą

Te tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym są nie tylko bardzo ładne, ale i pyszne. Celowo użyłam kruchych tartaletek, które po upieczeniu wysychają i robią się chrupiące. Podawaj je na ciepło lub na zimno - nadal są pyszne!

Myślę, że sałatka z krewetkami też Ci się spodoba, czy planujesz jakieś inne dania na swój stół? Możesz zrobić więcej takich tarteletek z farszem z różowego łososia i innymi przystawkami, aby urozmaicić swój stół.
Na 10 tartaletek:

  • 10 jaj przepiórczych.
  • 10 grzybów smażonych lub marynowanych
  • pory
  • zioła

Do tartaletki wkładamy 1 pieczarkę (pokrojoną na 4 części), wbijamy 1 jajko. Jeśli kupiliśmy bardzo duże i piękne świeże pieczarki, możemy przygotować część przepisu z pieczarkami faszerowanymi.

Posypać drobno posiekaną zieloną cebulką. Posolić i popieprzyć. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 4-5 minut (białka muszą się upiec), wyjąć, aby żółtko się nie spiekło.

Takie tarteletki można wypełnić ulubioną sałatką, na przykład sałatką z krewetek.

Bon appetit!