Pikantna długa fasola z kurczakiem mielonym


Jest to jedno z łatwych i pysznych malezyjskich dań, które często mamy w domu. W domu, zwykle gotujemy je z domowym sambal belacan i tłuczonymi suszonymi krewetkami. Mieszkając w Stanach Zjednoczonych, wiele lat temu udało mi się znaleźć skrócony sposób przyrządzania tego dania. Połączyłem pastę krewetkową z olejem sojowym (produkt tajski) i sosem rybnym (aby zastąpić belacan), aby odtworzyć to danie. Teraz zrobienie tego dania jest tak wygodne, wystarczy otworzyć butelkę!

W końcu zobaczyłam świeżo wyglądającą długą fasolę w moim sklepie azjatyckim, więc wzięłam duży pęczek, bo dawno z nią nie gotowałam. Evy również pokochała tę długą fasolę. Jeśli nie masz dzieci w domu, nie krępuj się dodać bird eye chili lub pasty chili/sambal, aby było ostrzej. Możesz użyć mielonej wieprzowiny/wołowiny, jeśli właśnie taką masz w domu.




Składniki
:Pęczek długiej fasoli, umyte i pokrojone na 2 cale długości1/2 piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki, a następnie mielone1/4 filiżanki posiekanej cebuli2 ząbki czosnku, mielone2 czubate łyżki pasty krewetkowej w olejuSos rybny do smaku1/2 łyżeczki cukruMetoda
:
1. podgrzać wok, po podgrzaniu, dodać trochę oleju do gotowania. Kiedy będzie gorący, dodać posiekaną cebulę i czosnek, mieszając smażyć aż do uzyskania aromatu. Dodać mielone mięso z kurczaka i smażyć, aż przestanie być różowe.
2. Dodać długą fasolę i dobrze wymieszać. Smażyć aż fasola będzie ugotowana. Dodać pastę krewetkową i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sosem rybnym i odrobiną cukru. Podawać gorące!
Uwaga: Nie musisz dodawać wody do tego dania, ale upewnij się, że masz wystarczająco dużo oleju, aby ugotować kurczaka i długą fasolę.