Śledź pod futrem w okularach

Śledź pod futrem - ta sałatka to praktycznie symbol sylwestra każdego z nas. Sałatka ta przywędrowała do nas ze Związku Radzieckiego i od tamtej pory gości na noworocznym stole w prawie każdej rodzinie. Ale ta sama sałatka co roku jest trochę nudna, nie zgadzasz się? Nasza rodzina znalazła nietypowe rozwiązanie. Przedstawiamy śledzia pod futerkiem w nowej roli: śledź pod futerkiem w kieliszku z jajkiem.

Do śledzia pod futerkiem potrzebujemy:

  • Duży śledź, pokrojony na kawałki i oddzielony od ości,
  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka
  • średniej wielkości burak ćwikłowy
  • małą cebulę,
  • 1 jabłko, słodkie
  • 2 jajka,
  • majonez.
  • 6 filiżanek

Jak przygotować śledzia pod futrem w okularach:

Ugotować warzywa na wolnym ogniu. Jajka ugotować oddzielnie. Obrane jajka i ugotowane warzywa pokroić w kostkę, a cebulę w bardzo cienkie plasterki.

W szklankach zacznij układać warstwy i posmaruj każdą warstwę majonezem. Ziemniaki posmarować majonezem, śledzie obłożyć cebulą i posmarować majonezem. Na wierzch kładziemy marchewkę z majonezem, następnie jabłko pokrojone na małe kawałki i obrane z majonezem, na to kładziemy kostkę buraka i również pokrywamy majonezem. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, tak aby było pięknie. Każdy kieliszek można udekorować gałązkami pietruszki, koperkiem lub piórkami cebuli.

Gotową sałatkę odstawiamy na 2-3 godziny, aby warstwy nasiąknęły majonezem.

Zaskocz swoich gości zwykłą sałatką - śledziem pod futerkiem w nietypowym i oryginalnym wzorze. Bon appetit i szczęścia dla Twojej rodziny w Nowym Roku!

Przepis został nadesłany przez Karinę S.