Bakłażany marynowane nadziewane marchewką
Sautéé bakłażany nadziewane marchewką i czosnkiem to świetny przepis na warzywną przekąskę do ziemniaków, kebaba, co tylko chcesz. Bakłażany były kiedyś sprzedawane na targu przez kobiety, i nadal są. Przechodzisz przez targ i takie zapachy roztaczają się wokół... kiszone ogórki, kapusta, bakłażany po koreańsku, koreańskie warzywne gołąbki. Kiszone ogórki i kapustę umiałam ugotować i były częstymi gośćmi w naszym domu, ale kiszone bakłażany z marchewką były mi obce i odległe, a jak je przyrządzić nie miałam pojęcia. Zaczęłam zgłębiać temat, było kilka przepisów, ale najbardziej spodobał mi się ten, według którego gotuję od kilku lat i chcę się tym przepisem z Wami podzielić.
Przygotowanie nadziewanych bakłażanów z marchewką zajmie trochę czasu, nie mogę powiedzieć, że przepis jest bardzo łatwy, trzeba będzie trochę pomajstrować, ale mam nadzieję, że rezultat spełni wszystkie Wasze oczekiwania.
Składniki:
[ing_wrap][ing]6 bakłażanów (bakłażany proste, nie za grube i nie za cienkie)[/ing][ing]5 marchewek (jeden średni bakłażan-1 nieco mniejsza marchewka na bakłażana)[/ing][ing]pęczek kolendry[/ing][ing]2-3 duże ząbki czosnku[/ing][/ing_wrap]
Solanka:
[ing_wrap][ing]1 litr wody[/ing][ing]2 łyżki soli[/ing][ing]2 łyżki 9% octu[/ing][/ing_wrap]
Przygotowanie:
[instr_wrap][instr]W bakłażanie odciąć "pops" i zrobić podłużne nacięcie.
[/instr].
[instr]Nakłuć widelcem ze wszystkich stron.
[/instr]
[instr]Bakłażany ugotować w osolonej wodzie do miękkości (1 łyżka soli na 1 litr wody). Bakłażan pływa i we wrzącej wodzie gotuje się tylko z jednej strony, dlatego trzeba go obracać z jednej strony na drugą. Polecam gotować 2-3 bakłażany na raz, bo są bardzo niesforne i potrafią się przekręcać w wodzie jak chcą i gotować na tej stronie na której chcą, więc jak gotujemy bakłażany z drugiej strony to trzeba je przytrzymywać łyżką lub łyżką cedzakową, a jednocześnie przytrzymanie więcej niż 2-3 bakłażanów jest trudne.[/instr]
[instr]Gotowość bakłażana określa się za pomocą noża. Jeśli nóż łatwo wchodzi w bakłażana, jest on gotowy, ale nie przegotowuj go, nie powinien się rozgotować na papkę.
[/instr].
[instr]Ugotowane bakłażany ułożyć przekrojoną stroną do dołu, wstawić pod ciemię na 2 godziny.
[/instr]
[W międzyczasie przygotować farsz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, połóż je na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym.
[/instr]
[instr]Marchewki pieczemy, mieszając, przez 3-4 minuty. Marchew powinna lekko zmięknąć i nasiąknąć olejem, ale pozostać bardziej świeża niż miękka i duszona. Zdejmij marchew z ognia. Czosnek drobno posiekać.
[/instr].
[instr]Dodać do marchewki. Kolendrę drobno posiekać i dodać do marchewki, wymieszać, posolić, farsz jest gotowy.
[/instr]
[instr]Do środka każdego bakłażana włożyć farsz.
[/instr]
[instr]Związać sznurkiem (lepiej wiązać na blasze do pieczenia, bo olej i sok z bakłażanów będzie kapał podczas tego zabiegu).
[/instr]
[instr]Bakłażany włożyć do rondla, zalać zimną solanką. Zagotować wodę, dodać sól i ocet, odstawić do ostygnięcia. Upewnij się, że warzywa są całkowicie zanurzone w solance, kładąc na nich talerz i dociskając. W razie potrzeby nałożyć na wierzch obciążnik.
[/instr].
[instr]Przez pierwsze 24 godziny zakwaszone bakłażany i warzywa powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, następnie należy je umieścić w lodówce na 2 do 3 dni. Po tym czasie mocniej docisnąć talerz do bakłażanów i odsączyć solankę. Przed użyciem usunąć sznurki z bakłażanów (przeciąć je nożyczkami) i pokroić w plastry niebieskie bakłażany.
[/instr].
[instr]Jeśli chcesz, kwaśne bakłażany z marchewką możesz zjeść już po jednym dniu, będą bardzo smaczne, ale miłośnicy bardziej słonych bakłażanów powinni poczekać 2-3 dni.[/instr_wrap
Bon appetit, bądźcie zdrowi i szczęśliwi!!!