Profiteroles z czerwonym kawiorem

Profiteroles z czerwonym kawiorem są idealne na świąteczny stół. Żadne wakacje nie są kompletne bez małej przekąski. A sprawdzone kanapki z czerwonym kawiorem proponuję zastąpić profiteroles.

Dla profiteroles:

  • 250 ml wody.
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli.

Dla kremu maślanego:

  • 150g serka śmietankowego (Almette lub Philadelphia)
  • zieloni
  • puszka czerwonego kawioru

Zaczynasz od zrobienia profiteroles. Można je przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w suchym, zamkniętym pojemniku.

Aby przygotować profiteroles, podgrzać wodę, sól i olej na kuchence. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zdjąć z ognia i szybko wmieszać łyżką przesianą mąkę. Powinno powstać gładkie, jednolite ciasto.

Teraz dodajemy jajka po jednym na raz. Po dodaniu każdego z nich, wyrabiaj ciasto łyżką, aż będzie gładkie i jednolite.

Teraz weź woreczek do ciasta. Napełnij ją i ułóż okrągłe ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli nie masz pipety, nie zgub się. Albo napełnić ciastem woreczek i odciąć róg, albo rozprowadzić ciasto łyżką.

Pamiętaj, że po upieczeniu profiteroles zwiększą swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blachę z profiteroles do piekarnika i piec 35-45 minut.

Kiedy będą gotowe, ostudź profiteroles i odetnij "czubki".

Aby uzyskać krem, wymieszaj serek śmietankowy z ziołami i wypełnij nim profiteroles. Ja tylko lekko ubiłam almette i łyżkę śmietany. Chciałam, żeby nadzienie było delikatne. Ale te profiteroles szybciej zmiękną. Napełnij je więc tuż przed podaniem.

Na wierzchu sera rozprowadzić kawior i udekorować profiteroles koperkiem.

Profiteroles z kawiorem są już gotowe!