Stir Fried Rice Flour & Wheat Starch Noodle


Kolejne łatwe danie z makaronem. Smażyłem ten makaron już wcześniej. Tym razem dodałam tylko trochę więcej składników. Kiedy byłam na zakupach w moim azjatyckim markecie, uwielbiałam przeglądać sekcję ze świeżym makaronem i kupiłam kilka paczek różnych odmian do zamrożenia w domu. Po prostu rozmroziłam je dzień wcześniej i będę miała świeży makaron pod ręką, kiedy tylko najdzie mnie ochota.

Mój mąż uwielbiał kupować dużo smażonego kurczaka w supermarkecie. Starałam się gotować zdrowsze jedzenie, a on próbował kupować niezdrowe jedzenie do domu. Kupił tak dużo, że musiałam zamrozić porcje do późniejszego wykorzystania. Dla jednego zamroziłem, zawsze obierałem daleko od skóry, odcinałem wszystkie smażone rzeczy i właśnie używałem mięso w mój kucharstwie. Używałem go w mojej zupie z makaronem z kurczaka wcześniej, smażonym ryżu i wszystkich rodzajach smażonego makaronu. Resztki do lepszego wykorzystania, co?



Dzielę się tym makaronem z Presto Pasta Nights, wydarzeniem stworzonym przez Ruth z Once Upon a Feast. W tym tygodniu gospodarzem jest Katie z Tymianek do gotowania! Sprawdź jej pyszną listę 30 kwietnia!




Składniki:
I opakowanie wietnamskiej mąki ryżowej i skrobi pszennej makaronu
1 resztki smażonej piersi z kurczaka, usunąć skórę i kość, rozdrobnioneMiska umytych kiełków fasoli2 szalotki, pokrojone w 1 cal1/4 dużej czerwonej papryki, cienko pokrojone8 smażone tofu (taufu pok), pokrojone1 mała marchewka, julienne3 ząbki czosnku, mieloneSposoby przygotowania
:Sos ostrygowyCzarny sos sojowyPieprz (czarny lub biały)Sól i cukier
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej wok, gdy się rozgrzeje, dodaj olej do gotowania. Dodać czosnek i białą część cebuli, smażyć przez chwilę, dodać marchewkę i czerwoną paprykę. Dobrze wymieszać.
2. Dodać makaron i dobrze wymieszać. Dodać ugotowaną pierś z kurczaka i usmażone tofu, wymieszać i dodać przyprawy. W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
3. Na koniec dodać kiełki fasoli i zieloną część szalotki. Szybko wymieszaj, aby ugotować kiełki fasoli. Wyłożyć na talerz i podawać na gorąco. Można podawać z ulubioną pastą chili, sambal lub chili padi.