Przystawka z bakłażana Pawi Ogon

Na pozór zwykłe pieczone bakłażany. Ale jakże piękna jest to przystawka z bakłażana, jeśli wykaże się odrobiną wyobraźni!

Składniki:

[ing_wrap][ing]2 bakłażany[/ing][ing]3 pomidory[/ing][ing]ogórek[/ing][ing]oliwki[/ing][ing]majonez[/ing][ing]czosnek[/ing][ing]gruszki[/ing][ing]zioła[/ing][ing]papryka czerwona[/ing][ing] pieprz czarny do dekoracji[/ing_wrap]

Przygotowanie:

[instr_wrap][instr]Bakłażany pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm, dokładnie posolić, aby soki się z nich ułożyły. Po 30 minutach spłucz sól i osusz papierowym ręcznikiem. Usmaż z dwóch stron na oleju słonecznikowym.[/instr] [Instr]Ułóż plastry bakłażana na talerzu, wyciśnij na nie czosnek i posmaruj majonezem. Na wierzchu: plasterki pomidora, plasterki ogórka i połówki oliwek. Powinieneś mieć pawi ogon. Czasami zamiast ogórków dodaję plasterki suszonych pomidorów. [/instr]Ciało pawia zrób z gruszki, oczy, dziób, przegrzebek, skrzydła z dostępnych warzyw.[/instr] [instr]Jeśli masz resztki bakłażanów, zrób marynowane bakłażany nadziewane marchewką. Za kilka dni będziesz miał smaczną przekąskę.[/instr][/instr_wrap]

Bon appetit!