Mini pizze

Wszyscy uwielbiają pizzę: zarówno dzieci, jak i dorośli. Te małe pizze są więc świetną przekąską. Zrobiłam mini pizze na moje urodziny. Wiele pizz musiało zostać "oddanych" dinozaurom, które moja córka przyniosła na łupy. Jak tak dalej pójdzie, to te dinozaury zjedzą i mnie w nocy.

  • paczkę ciasta francuskiego.
  • 300 gramów sera.
  • 300 g szynki
  • 2 pomidory
  • zielona cebula
  • ser
  • 1 jajko do smarowania
  • sezam
  • przyprawa do pizzy
  • masło

Pomidory opłukać wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Szynkę kroimy w ten sam sposób. Pomidory i szynkę smażymy na maśle przez kilka minut. Drobno posiekać cebulę dymkę. Zetrzeć ser na tarce. Dodać do pomidorów i szynki, wymieszać, posolić i doprawić.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką małe kółka i układamy je na natłuszczonej blasze. Każdy krążek ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz i posypujemy brzegi ziarnami sezamu.

Piec przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Bon appetit!