Szybkie i smaczne śniadanie

Pomysły na szybkie i pyszne śniadanie są dostępne we wszystkich kształtach i rozmiarach. Niektórzy ludzie lubią rozpoczynać poranki od filiżanki gorącej czekolady, inni lubią raczyć się gorącymi, chrupiącymi tostami. Są jednak osoby, które potrzebują bardziej treściwego śniadania. Świetnym, szybkim i smacznym śniadaniem w takim przypadku są chrupiące bułeczki z pysznymi dodatkami. Nadzienie do takich bułeczek może być dowolne - z szynką, kurczakiem i pieczarkami lub po prostu z pieczarkami i cebulą. Można też obejść się bez niego w ogóle, chowając w bułce np. jajecznicę glazurowaną. W sumie liczy się pomysł, a ten zawsze można rozwijać. Wzięłam tylko to, co było w lodówce.

Powinnam tylko dodać, że zawsze ograniczam się do jakiejś mąki, ale dziś jemy śniadanie poza domem, szybkie i smaczne śniadanie "spadło" na moje barki i z wielką przyjemnością zjadłam chrupiącą bułeczkę z nadzieniem.

Do przygotowania szybkiego i smacznego śniadania potrzebujesz:

  • 5 muffinów
  • 3 jajka
  • 100g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 50 g twardego sera
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • zieloni
  • olej roślinny

Jak zrobić szybkie i smaczne śniadanie:

Bułeczki (o średnicy co najmniej 8-10 cm) przekroić na pół i wyjąć miękisz.

Cebulę obrać, grzyby umyć w wodzie i osączyć na durszlaku. Cebulę i grzyby drobno posiekać.
Smażyć na patelni w oleju roślinnym do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.


Pokrój ogórek w kostkę lub zetrzyj na tarce.
Pieczarki, ogórek i kukurydzę wymieszać, dusząc z cebulą. Doprawić kwaśną śmietaną (wiem, wiele osób lubi majonez) i musztardą i dobrze wymieszać.


Każdą połówkę bułki zwilżamy mlekiem (około 1/2 łyżki na bułkę) i kładziemy na wierzch odrobinę masła. Na masło wyłożyć farsz grzybowy.

W osobnej misce roztrzepać jajka, doprawić solą i czarnym pieprzem.
Za pomocą łyżeczki napełnij bułeczki masą jajeczną, uważając, aby nie wypłynęła.


Zetrzeć ser na drobnej tarce. Posypać bułeczki.


Blachę do pieczenia posypałam mąką, bo nie mogłam znaleźć pergaminu. Kładziemy bułki.

Piecz bułeczki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż masa jajeczna zgęstnieje, około 5-7 minut. Trudno powiedzieć, nieznany piekarnik, ja do swojego się przyzwyczaiłem i czuję się w nim bardzo dobrze. W moim przy konwekcji i 170 stopniach spokojnie zostawiłabym na 10 minut. Bułeczki posypać ziołami. Kto lubi ketchup (moja córka jest na szczycie listy) - dodajcie trochę.

W tym momencie obudziły się również hostessy, które nas goszczą. Śmialiśmy się wspólnie, że nie ma mowy o jedzeniu dopóki nie zrobię zdjęcia, w tym czasie bułeczki trochę wystygły, a my zrobiliśmy poranną herbatę i kawę.

Takie smaczne i szybkie śniadanie dzisiaj :)

Od razu zdradzę Wam moją domową wersję farszu. Posiekana cebula + ogórek kiszony + świeży pomidor + gotowana pierś z kurczaka + ser beztłuszczowy. Nic nie podsmażam, nie dodaję oleju. I mnóstwo świeżych ziół na wierzchu.

Smaczne i szybkie śniadanie, może nie jest to najbardziej wykwintny przepis kulinarny. Ale to właśnie takie domowe przepisy są najbliższe mojemu sercu.

Bon appetit!