Pieczone pączki w polewie czekoladowej






















Ostatnio zrobiłam i przyniosłam 25 tych czekoladowych, glazurowanych, pieczonych pączków, aby podzielić się nimi z kolegami z klasy i nauczycielem Evy. Nauczyciel zrobiłby coś specjalnego dla solenizanta lub solenizantki i poprosił uczniów o zaśpiewanie urodzinowej piosenki. Evy chciała podzielić się jakimś smakołykiem z kolegami z klasy i chciała, żebym coś upiekła. Pomyślałam o tych pieczonych pączkach, bo były zdrowsze dla dzieci, zrobione głównie z jogurtu. Dodałam polewę czekoladową i posypki, bo dzieci je uwielbiały, wyglądały jak pączki, tak?

Zobacz moje inne przepisy na pieczone pączki: Baked Raisin Donuts, Green Tea Baked Donuts, Assorted Baked Donuts, Healthy Baked Donuts.




















Podwoiłam poniższy przepis i wyszło mi około 28-30 pączków.

Składniki:

(A)

  • 1 filiżanka mąki uniwersalnej
  • 1/3 szklanki białego cukru granulowanego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

(B)

  • 1 duże jajko
  • 1 tubka (6oz/170g) jogurtu o smaku waniliowym
  • 1 łyżka mleka
    1 łyżka oleju rzepakowego/oleju z oliwek

(C)
  • 3/4 filiżanki półsłodkich wiórków czekoladowych (do glazurowania)
  • Kolorowe posypki w razie potrzeby

Metoda:

1. W dużej szklanej misce, połącz (A). Dokładnie ubij trzepaczką.


2. Na środku dodaj (B). Ubijaj aż do połączenia. Użyj łyżki i napełnij wysmarowaną tłuszczem formę do pączków, mniej więcej do połowy.


3. Piec w nagrzanym piekarniku 400'F przez 10 minut. Wyjąć wykałaczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na drucianym stojaku.



4. Roztopić wiórki czekoladowe w talerzu w mikrofalówce. Zanurz schłodzony pączek z roztopioną czekoladą i szybko posypać kolory posypki na wierzchu. Ustaw go na stojaku 1 cal od siebie, aby czekolada stwardniała.

5. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

*Daje 12-15 zdrowych
pieczonych pączków*