Pieczone pączki w polewie czekoladowej
Ostatnio zrobiłam i przyniosłam 25 tych czekoladowych, glazurowanych, pieczonych pączków, aby podzielić się nimi z kolegami z klasy i nauczycielem Evy. Nauczyciel zrobiłby coś specjalnego dla solenizanta lub solenizantki i poprosił uczniów o zaśpiewanie urodzinowej piosenki. Evy chciała podzielić się jakimś smakołykiem z kolegami z klasy i chciała, żebym coś upiekła. Pomyślałam o tych pieczonych pączkach, bo były zdrowsze dla dzieci, zrobione głównie z jogurtu. Dodałam polewę czekoladową i posypki, bo dzieci je uwielbiały, wyglądały jak pączki, tak?
Zobacz moje inne przepisy na pieczone pączki: Baked Raisin Donuts, Green Tea Baked Donuts, Assorted Baked Donuts, Healthy Baked Donuts.
Podwoiłam poniższy przepis i wyszło mi około 28-30 pączków.
Składniki:
(A)
- 1 filiżanka mąki uniwersalnej
- 1/3 szklanki białego cukru granulowanego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
(B)
- 1 duże jajko
- 1 tubka (6oz/170g) jogurtu o smaku waniliowym
- 1 łyżka mleka
1 łyżka oleju rzepakowego/oleju z oliwek
(C)
- 3/4 filiżanki półsłodkich wiórków czekoladowych (do glazurowania)
- Kolorowe posypki w razie potrzeby
Metoda:
1. W dużej szklanej misce, połącz (A). Dokładnie ubij trzepaczką.
2. Na środku dodaj (B). Ubijaj aż do połączenia. Użyj łyżki i napełnij wysmarowaną tłuszczem formę do pączków, mniej więcej do połowy.
3. Piec w nagrzanym piekarniku 400'F przez 10 minut. Wyjąć wykałaczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na drucianym stojaku.
4. Roztopić wiórki czekoladowe w talerzu w mikrofalówce. Zanurz schłodzony pączek z roztopioną czekoladą i szybko posypać kolory posypki na wierzchu. Ustaw go na stojaku 1 cal od siebie, aby czekolada stwardniała.
5. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
*Daje 12-15 zdrowych pieczonych pączków*