Stir Fried Tang Hoon (Glass Noodle) z mieloną wieprzowiną


I out did myself bo ten talerz smażonego tang hoon (szklany makaron) był taki pyszny! Dodałam mój sekretny składnik, mielone anchois tylko po to, żeby sprawdzić jak to wyjdzie. Szklany makaron nie był połamany na kawałki, a kiełki fasoli były chrupiące i wszystko tak dobrze się ze sobą komponowało. Użyłam szczypiorku, ponieważ widziałam chiński program kulinarny, w którym mówiono, że szczypiorek jest naprawdę dobry dla naszego ciała, ponieważ ma zdolność oczyszczania organizmu z trucizn. Słuchając tego, zostałam przekonana, że od teraz musimy jeść więcej szczypiorku. Szczypiorek wydaje się być bardzo łatwy do zasadzenia tutaj w lecie. Domyślam się, że będę miała więcej przepisów na szczypiorek, które również się pojawią.


Mój talerz smażonego szklanego makaronu z mieloną wieprzowiną! Kolejnym sekretnym składnikiem są smażone jajka, musisz mieć jajka w tym, aby wydobyć ogólny smak. Szklany makaron, którego użyłam do tego stir-fry nazywa się Special Grade Bean Thread z Chin. Ma on dwa czerwone smoki na okładce. Dodałam ją tutaj, żeby następnym razem wiedzieć, którą markę kupić do stir-fry, jeśli moja pamięć mnie nie myli, ta marka nie jest ekspansywna.


Dzielę się tym makaronem z Presto Pasta Nights, wydarzeniem stworzonym przez Ruth z Once Upon a Feast. W tym tygodniu gospodarzem jest Cynthia, The Kitchen Slave! Sprawdźcie jej pyszny obiad 23 kwietnia!




Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu szklanego (250gm), rozmiękczonego w wodzie z kranu.
  • 1 miska kiełków fasoli, umyte
  • 1 mała marchewka, julienne
  • 6 łodyg szczypiorku, pokroić na 1 cal długości
  • 1/4 filiżanki suszonych anchois, opłukanych i zmielonych
  • 3-4 ząbki czosnku, zmielone
  • 1/2 lb. mielonej wieprzowiny
  • 2 duże jajka, ubite

Sos:
  • Sos sojowy (Kikkoman)
  • Słodki ciemny sos sojowy (ABC brand)
  • Sól
  • Cukier
  • Olej sezamowy (Kadoya)
  • Biały pieprz

Metoda:
1. Rozgrzać wok, gdy się rozgrzeje, wlać olej. Kiedy będzie gorący, dodać połowę zmielonych anchois i czosnek, mieszając smażyć do uzyskania aromatu. Dodać mieloną wieprzowinę i chwilę smażyć. Dodać marchewkę i szczypiorek i mieszając smażyć, aż wieprzowina będzie ugotowana. Wyjąć i umieścić na talerzu, odstawić na bok.
2. W tym samym woku rozgrzej trochę oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodaj resztę zmielonych anchois i czosnek. Smażyć do uzyskania aromatu, dodać roztrzepane jajka. Podsmażyć i dodać zmiękczony makaron szklany z odrobiną wody. Dobrze wymieszać za pomocą pałeczki.
3. Dodać 1 i sos, wymieszać i smażyć aż do połączenia. Na koniec dodać kiełki fasoli, kilka razy szybko zamieszać i dostosować sos do smaku. Podawać na gorąco.