Faszerowane pieczarki przepis
Z jakiegoś powodu, kiedy chcesz mieć małe grzyby, dostajesz duże. Ale jak się chce duże, to one są takie ładne, małe, jeden do jednego... Ja chciałam tylko grzyby. I właśnie tego dnia mój mąż przyniósł tak piękne, duże grzyby, że nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie nadziać. "Trzeba znać miejsca grzybów" - mawiał, ale ja wiem równie dobrze jak on, z którego supermarketu je "zbiera". Przepis na faszerowane pieczarki chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu, a jego realizacja zajęła mi 10 minut (+15 minut w piekarniku).
A jeśli macie małe grzyby, proponuję je zamarynować, korzystając z przepisu na grzyby marynowane.
Produkty:
- 10 dużych pieczarek
- 100 g sera
- Pory (biała część; można zastąpić dymką lub szczypiorkiem)
- kwaśna śmietana lub majonez
- sól
- pieprz czarny
Przepis na faszerowane pieczarki:
Umyj grzyby i ostrożnie odłam trzony.
Odstawić kapelusze i drobno posiekać nóżki.
Cebulę drobno posiekać. Można je usmażyć, ale ja tego nie zrobiłam. Jeśli używasz zwykłej cebuli, posiekaj ją bardzo drobno i usmaż na oleju roślinnym.
Zetrzeć ser na tarce. Połowę sera wymieszać z pokrojonymi pieczarkami i cebulą, posolić i popieprzyć, zaprawić kwaśną śmietaną.
Masą tą napełnić kapelusze pieczarek. Na wierzchu posypać pozostałym serem.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż grzyby będą gotowe). Faszerowane pieczarki można przygotować w piekarniku.
Smacznego!