Faszerowane pieczarki przepis

Z jakiegoś powodu, kiedy chcesz mieć małe grzyby, dostajesz duże. Ale jak się chce duże, to one są takie ładne, małe, jeden do jednego... Ja chciałam tylko grzyby. I właśnie tego dnia mój mąż przyniósł tak piękne, duże grzyby, że nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie nadziać. "Trzeba znać miejsca grzybów" - mawiał, ale ja wiem równie dobrze jak on, z którego supermarketu je "zbiera". Przepis na faszerowane pieczarki chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu, a jego realizacja zajęła mi 10 minut (+15 minut w piekarniku).

A jeśli macie małe grzyby, proponuję je zamarynować, korzystając z przepisu na grzyby marynowane.

Produkty:

  • 10 dużych pieczarek
  • 100 g sera
  • Pory (biała część; można zastąpić dymką lub szczypiorkiem)
  • kwaśna śmietana lub majonez
  • sól
  • pieprz czarny

Przepis na faszerowane pieczarki:

Umyj grzyby i ostrożnie odłam trzony.

Odstawić kapelusze i drobno posiekać nóżki.

Cebulę drobno posiekać. Można je usmażyć, ale ja tego nie zrobiłam. Jeśli używasz zwykłej cebuli, posiekaj ją bardzo drobno i usmaż na oleju roślinnym.

Zetrzeć ser na tarce. Połowę sera wymieszać z pokrojonymi pieczarkami i cebulą, posolić i popieprzyć, zaprawić kwaśną śmietaną.

Masą tą napełnić kapelusze pieczarek. Na wierzchu posypać pozostałym serem.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (aż grzyby będą gotowe). Faszerowane pieczarki można przygotować w piekarniku.

Smacznego!