Zapiekane pomidory faszerowane łososiem i oliwkami "Sylwester
Przepis na sylwestrową potrawę "Pomidory faszerowane łososiem i oliwkami" nadesłała Alla Moroz.
Nowy Rok jest tradycyjnie obchodzony w naszym kraju z wielkim rozmachem. W Sylwestra chcemy wszystkiego, co najlepsze, dlatego każda gospodyni stara się zaskoczyć swoją rodzinę i gości kulinarnymi arcydziełami. Proponuję wypróbować ten przepis na oryginalną rybną przekąskę, która słusznie zajmie centralne miejsce na Waszym stole, ponieważ jest to filet z łososia. Sylwestrowe faszerowane pomidory z łososiem i oliwkami doskonale nadają się na inne święta i okazje, a także na rodzinny obiad. Użyj ich na zimno jako przystawki. A gorące mogą stać się daniem głównym. Szczególnie w Sylwestra.
Przy okazji chciałabym zaznaczyć, że takie nadziewane pomidory można też zrobić w parowarze. Idealnie nadają się na noworoczny stół dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie.
Do przygotowania
- 2 pomidory
- 450 g łososia
- 7-10 oliwek
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- mały pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe bułki tartej
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Najpierw przygotuj pomidory do farszu.
Przekrój pomidory wzdłuż na pół i za pomocą łyżki usuń nasiona i część miąższu. Osusz połówki ręcznikiem papierowym i odłóż na razie na bok.
Teraz przygotuj nadzienie do pomidorów.
Obrać łososia ze skóry i usunąć wszystkie ości. Pokroić filet w drobną kostkę. Następnie drobno posiekać oliwki, czosnek i pietruszkę. Wymieszaj składniki w jednej misce z filetami rybnymi. Dodaj bułkę tartą, oliwę, sól i pieprz.
Najważniejszym etapem przyrządzania potrawy jest odpowiednie nadzianie przygotowanych pomidorów farszem rybnym.
Masę rybną ułożyć gęsto w połówce pomidora. Nie oszczędzaj farszu i nie próbuj układać go w kupkę. Gotowe nadziewane pomidory posypujemy bułką tartą i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, aby wierzch się nie przypalił.
Teraz wystarczy tylko upiec je w piekarniku.
Umieść nadziewane pomidory w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika. Potrawę gotuje się w temperaturze do 200 stopni. Czas gotowania wynosi około 35 minut. Gotowe upieczone pomidory powinny być pokryte pyszną rumianą skórką.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Uwierzcie mi, pieczone pomidory nadziewane łososiem i oliwkami są warte ugotowania na Nowy Rok.