Pita rolls i paluszki krabowe

Pita rolls z paluszkami krabowymi, jajkiem, serem i ziołami to świetny poczęstunek na firmowe przyjęcie urodzinowe, piknik, śniadanie lub szkolną przekąskę. Są one łatwe do przygotowania. Dodatki do bułki mogą być dowolne. Ale najbardziej lubię połączenie chleba pita, paluszków krabowych, sera i jajek.

Całkowity czas gotowania, nie licząc czekania, aż pita wsiąknie.

[time min="30″]

Porcje[yield]8[/yield].

Składniki:

[ing_wrap][ing]cienka pita[/ing].
[ing]majonez[/ing][/ing][/ing_wrap]

Dla nadzienia:

[ing_wrap][ing]4 jajka[/ing]
[ing]200 gramów paluszków krabowych[/ing]
[ing]100 gramów sera[/ing]
[ing]koper[/ing][/ing][/ing_wrap]


Gotowanie

[instr_wrap][instr]Jajka trzeba wcześniej ugotować i odstawić do ostygnięcia. Obrać je i zetrzeć na tarce. Kupuję mrożone paluszki krabowe. Jeśli tylko są zamrożone, bardzo łatwo je zetrzeć na tarce. Jeśli są zamrożone i bardzo źle się ścierają, wystarczy je drobno posiekać. Ser również zetrzeć na tarce. Zioła opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

[/instr].

[Posmarować chleb pita. Sprzedajemy bułki pita "na dwa kęsy". I te duże, które można wykorzystać do zrobienia jednej dużej rolki. To już druga, którą kupuję. Rozłóż pitę i rozsmaruj na niej majonez. Jeśli nie lubisz majonezu, użyj kwaśnej śmietany z czosnkiem. Czosnek włożyć tylko dla smaku. Nie smaruj brzegów chleba pita zbyt mocno, aby nie spłynął. Teraz na pitę nakładamy farsz: starte jajka, ser, paluszki krabowe. Posypać zieleniną. Jeden brzeg pity zostawiam bez farszu. Około 5 centymetrów.

[/instr]

[Delikatnie zwinąć rolkę krabową z pity.
[/instr]

[instr]Jeśli weźmiesz świeżą pitę, to wsiąknie ona dość szybko. Jeśli jest trochę nieświeży, pozostaw go do namoczenia przed złożeniem. Zawiń w folię spożywczą, aby nasiąkło. Krabową bułkę pita zostawiam na noc w lodówce. W większości przypadków wystarczy jednak godzina.
[/instr]
[instr]Namoczone bułki są bardzo delikatne. Nadzienie jest po prostu niesamowicie zbalansowane.

[/instr][/instr_wrap]

Inne możliwości nadzienia:

  • szynka lub gotowany kurczak, 1 jajko, zioła
  • serek topiony, 2 puszki sardynek, jajka, ser, zioła
  • gotowany kurczak, marchew, ser, zielenina
  • filet z kurczaka, 1-2 ogórki kiszone, papryka słodka, zielenina
  • pieczarki smażone, ser, pietruszka
  • filet z czerwonej ryby, serek śmietankowy, zielenina, skropione cytryną

Wiele wariantów farszu, możesz użyć wszystkiego, co znajdziesz w lodówce - zmieniaj przepis i eksperymentuj!

Bon appetit!