Kebaby warzywne
Dziś jest pierwszy dzień jesieni. Ten wpis to oda do pachnących warzyw i żółtych liści... Wszystkiego najlepszego z okazji 1 września dla wszystkich mam, tatusiów i dzieci w szkole! Wyprasowałam już całą rodzinę i pomyślałam, że wpadnę na bloga przed snem. Nasza piękność jutro przekracza kolejny kamień milowy - idzie do 5 klasy. Życzę jej samych sukcesów!
A żeby wprowadzić ją w dobry nastrój dziś rano, zrobiłam na śniadanie warzywne kebaby. Są świetną, jasną, jesienną przekąską, ale my zjemy je jutro na śniadanie.
Do przygotowania przepisu będziesz potrzebować:
- 1 pierś z kurczaka
- 4 szalotki
- 1 pomidor
- 1 bakłażan
- 1 kukurydza
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny
- sól
- pieprz czarny mielony
Jesień! Idziesz do sklepu po warzywa i twoje oczy się rozbiegają. Dzisiaj naliczyłam 10 rodzajów pomidorów: zielone, brązowe, żółte, różowe... W sam raz do warzywnych kebabów. Ale żeby były bardziej sycące, dodałam też filet z kurczaka.
Obrać, umyć i osuszyć szalotki ręcznikiem kuchennym. Możesz użyć zwykłej cebuli lub cebuli siewnej, ale pamiętaj, że im jaśniejsze i bardziej kolorowe produkty, tym większą uwagę zwróci na siebie ta przystawka.
Kurczaka kroimy w cienkie plastry, dodajemy pieprz, sól i opcjonalnie chilli lub sok z cytryny. Pozostawić kurczaka do zamarynowania na kilka minut.
Bakłażana pokroić w plastry. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić i nie zrobić zbyt cienkich plasterków, w przeciwnym razie nie będą wyglądały zbyt apetycznie na szpadce. Z drugiej strony, grubsze plastry mogą się nie przypiec.
Kukurydzę pokroić w cienkie plasterki. Jeśli kukurydza jest świeża i soczysta, ugotuje się dość szybko, w przeciwnym razie lepiej namoczyć ją na kilka minut we wrzącej wodzie przed uformowaniem szaszłyków.
Pokrój pomidora na duże plastry.
Ułóż kebaby tak, aby wyglądały jasno i świątecznie.
Posiekaj drobno czosnek lub zetrzyj go na tarce. Zalać czosnek olejem roślinnym i pozostawić na chwilę do nasiąknięcia.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej czosnkowy (lepiej go przecedzić, aby kawałki czosnku nie przywarły do patelni) i układamy kebaby. Kebaby warzywne smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.
Udekoruj ładnie danie i podawaj. Jasne i smaczne kebaby warzywne gotowe!
Bon appetit!