Kebaby warzywne

Dziś jest pierwszy dzień jesieni. Ten wpis to oda do pachnących warzyw i żółtych liści... Wszystkiego najlepszego z okazji 1 września dla wszystkich mam, tatusiów i dzieci w szkole! Wyprasowałam już całą rodzinę i pomyślałam, że wpadnę na bloga przed snem. Nasza piękność jutro przekracza kolejny kamień milowy - idzie do 5 klasy. Życzę jej samych sukcesów!

A żeby wprowadzić ją w dobry nastrój dziś rano, zrobiłam na śniadanie warzywne kebaby. Są świetną, jasną, jesienną przekąską, ale my zjemy je jutro na śniadanie.

Do przygotowania przepisu będziesz potrzebować:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 szalotki
  • 1 pomidor
  • 1 bakłażan
  • 1 kukurydza
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Jesień! Idziesz do sklepu po warzywa i twoje oczy się rozbiegają. Dzisiaj naliczyłam 10 rodzajów pomidorów: zielone, brązowe, żółte, różowe... W sam raz do warzywnych kebabów. Ale żeby były bardziej sycące, dodałam też filet z kurczaka.

Obrać, umyć i osuszyć szalotki ręcznikiem kuchennym. Możesz użyć zwykłej cebuli lub cebuli siewnej, ale pamiętaj, że im jaśniejsze i bardziej kolorowe produkty, tym większą uwagę zwróci na siebie ta przystawka.


Kurczaka kroimy w cienkie plastry, dodajemy pieprz, sól i opcjonalnie chilli lub sok z cytryny. Pozostawić kurczaka do zamarynowania na kilka minut.


Bakłażana pokroić w plastry. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić i nie zrobić zbyt cienkich plasterków, w przeciwnym razie nie będą wyglądały zbyt apetycznie na szpadce. Z drugiej strony, grubsze plastry mogą się nie przypiec.


Kukurydzę pokroić w cienkie plasterki. Jeśli kukurydza jest świeża i soczysta, ugotuje się dość szybko, w przeciwnym razie lepiej namoczyć ją na kilka minut we wrzącej wodzie przed uformowaniem szaszłyków.


Pokrój pomidora na duże plastry.


Ułóż kebaby tak, aby wyglądały jasno i świątecznie.


Posiekaj drobno czosnek lub zetrzyj go na tarce. Zalać czosnek olejem roślinnym i pozostawić na chwilę do nasiąknięcia.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej czosnkowy (lepiej go przecedzić, aby kawałki czosnku nie przywarły do patelni) i układamy kebaby. Kebaby warzywne smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.


Udekoruj ładnie danie i podawaj. Jasne i smaczne kebaby warzywne gotowe!

Bon appetit!