Makaron z mięsem mielonym



Kupiłem kilka paczek świeżego makaronu ryżowego Pho (makaron, który podaje się w zupie Pho, wietnamskiej zupie z makaronem wołowym) myśląc, że mogę go podać z zupą z kurczaka. Ale ja no normalnie lubi słuzyć ten sam rzecz często który przynosił mnie myśleć inny sposób słuzyć ten świeżą kluskę. Jak moi czytelnicy wiedzą, uwielbiam koreańskie dramy i prawie we wszystkich dramach K, jest tam tak zwany Jajangmyeon (炸醬麵), domowej roboty ręcznie ciągnięty makaron z ciemnym sosem z czarnej fasoli robiony przez koreańskich Chińczyków. Wpadłam więc na pomysł zrobienia mojej własnej chińskiej wersji Jajangmyeon z tym Pho noodle. Nie miałem koreańskiej pasty z czarnej fasoli, chunjang, więc zrobiłem własną wersję ciemnego sosu. Rezultat końcowy, całkowicie nam się podobał! Evy powiedziała, że to jest takie pyszne, kiedy zrobisz to ponownie? Cóż, poczekaj aż najpierw kupię więcej makaronu, powiedziałam jej. To jest zdecydowanie nowe danie z makaronem, które zamierzam zrobić ponownie dla mojej rodziny.





Składniki:


  • 1 opakowanie świeżego makaronu Pho
  • 1/2 lb. mielonej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża miska umytych kiełków fasoli
  • 4 miski wody

Sosy:
LKK sos ostrygowy, ABC sos sojowy słodki, LKK sos sojowy ciemny premium, LKK sos z czarnego pieprzu.


Zagęstnik:
skrobia ziemniaczana/skrobia kukurydziana + woda


Dekoracja:
chrupiące smażone szalotki, olej sezamowy Kadoya i posiekana cebulka.


Metoda:


1. Marynować mieloną wieprzowinę sosem sojowym, olejem sezamowym, winem ryżowym i białym pieprzem, aby pozbyć się zapachu. Dobrze wymieszać i pozostawić do zamarynowania w lodówce na co najmniej godzinę.


2. Zagotować garnek z wodą. Kiedy się zagotuje, krótko gotować makaron pho do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i umieść w indywidualnych miseczkach. W tym samym garnku z wrzącą wodą, szybko zblanszować kiełki fasoli. Odsączyć i ułożyć na wierzchu każdej miseczki z makaronem.


3 W woku dodać odrobinę oleju, posiekany czosnek i smażyć do uzyskania lekko złotego koloru. Dodać marynowaną mieloną wieprzowinę i smażyć, aż przestanie być różowa. Dodaj wodę (według uznania, ale tyle, aby zrobić sos na 4 miseczki makaronu). Następnie dodaj sosy. Doprowadzić do wrzenia i dodać zagęstnik. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Nałóż do każdej miseczki z osobna.


4. Udekorować chrupiącą smażoną szalotką, cebulką, a nawet plasterkami czerwonego chili. Przed podaniem dodać odrobinę 100% czystego oleju sezamowego Kadoya.