Frytki z zielonym groszkiem na przekąskę


Te smaczne warzywne frytki z łatwością zaspokoją głód, a jednocześnie nie zaszkodzą Twojej sylwetce - zielony groszek jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Są łatwe do wykonania, dzięki czemu oszczędzasz czas i wysiłek. Fritters nasyci się witaminami i minerałami, których tak brakuje w normalnym funkcjonowaniu organizmu w tym czasie, i po prostu cieszyć się ich wygląd, ponieważ fritters mogą być wykonane w dowolnej formie i ozdobione dowolnymi warzywami, takimi jak pomidory! Ponadto, danie to jest uniwersalne - można je jeść zarówno w zwykłe dni, jak i w święta.

Składniki:

  • 400g. - groszek zielony (mrożony)
  • 100 gr. - kwaśna śmietana
  • 1 szt. - jajko
  • 2 łyżki - mąka pszenna
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • Oliwa z oliwek

Metoda:

Do małego garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Dodaj rozmrożony zielony groszek, gdy woda zacznie się gotować. Gotuj je krótko, przez około 5 do 7 minut.

Następnie odcedź płyn i pozostaw groszek do ostygnięcia. Umieść zielony groszek w odpowiedniej misce do mieszania. Rozgnieć je za pomocą moździerza lub blendera (czyli zrób z nich purée).

Do utartego grochu dodać jajko i przesianą mąkę. Wymieszać mieszaninę.

Dodać kwaśną śmietanę i doprawić pieprzem i solą. Dobrze wymieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Następnie na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek kładziemy po 1 łyżce ciasta grochowego, delikatnie wyrabiamy, formując małe placuszki o średnicy ok. 6 cm. Usmaż frytki na średnim ogniu.

Jak tylko frytki zrumienią się na spodzie, przewróć je na drugą stronę i smaż przez około 5 minut, aż będą lekko złote.

Gotowe frytki ułóż na talerzu. Przed podaniem, na każdej frytce ułożyć cienki plasterek pomidora, następnie łyżeczkę kwaśnej śmietany, udekorować świeżymi ziołami według uznania. Frytki z zielonego groszku są dobre i przyjemne w smaku, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bon appetit!