Chipsy Pita

Chcesz, chcesz, kup, kup... Ile razy słyszeliśmy to słowo od naszych dzieci, co chciały nasze ulubione dzieciaki... oczywiście chipsy. Nikomu nie trzeba mówić o szkodliwości chipsów, ale co możemy zrobić, skoro są tak smaczne i chrupiące? Co mogę powiedzieć, kiedy samemu czasem chce się spróbować tej przyjemności. Rozwiązałam ten problem dla mojej rodziny, robiąc w domu zdrowe chipsy, pyszne, pachnące i tak samo chrupiące. Chcę się z Wami podzielić najprostszym przepisem na zrobienie chipsów pita.

Do przygotowania chipsów pita potrzebujemy:

[ing_wrap][ing]1 paczka pit (3 arkusze)[/ing][ing] 2 łyżki drobno posiekanego koperku[/ing][ing]2 ząbki czosnku[/ing][ing] odrobina oleju roślinnego[/ing][ing] sól[/ing][/ing_wrap]

Przygotowanie:

[instr_wrap][instr]W misce wymieszać drobno posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać tyle bezzapachowego oleju roślinnego, aby powstała papka, posolić.

[/instr].

[Rozłóż chleb pita na stole. Za pomocą pędzla do gotowania rozprowadzić mieszankę na powierzchni pity.

[/instr]

[Pita pociąć nożyczkami na paski, następnie każdy pasek pokroić na trójkąty i ułożyć na blasze do pieczenia, natłuszczoną stroną do góry. Umieść 1 arkusz pity na blasze do pieczenia. Podczas gdy pierwszy arkusz lawaszu piecze się w piekarniku, zrób to samo z drugim arkuszem i z trzecim.

[/instr]

[instr]Chipsy pita upiec w nagrzanym piekarniku do 180g. 10 minut (nie przegotować).[/instr]

[instr]Te chipsy można zrobić bez czosnku i koperku, można po prostu posmarować olejem roślinnym i solą, można posypać papryką lub mieszanką pieprzu, można wymieszać trochę kwaśnej śmietany z jajkiem, położyć cienką warstwę tej mieszaniny na pitę, i zetrzeć ser (parmezan jest lepszy) i chipsy pita będą miały różne smaki, wybierz dowolne chipsy pita do swojego gustu.

[/instr][/instr_wrap]

Bon appetit! Bądź pełny i zdrowy!