Przepis na marynowane grzyby

Te szybko gotujące się marynowane grzyby są nie tylko pyszne i gotowe w 15 minut. Pomagają zaoszczędzić budżet, ponieważ znacznie taniej jest zrobić grzyby w domu niż kupić gotowe. Możesz również kontrolować ilość octu i sprawić, że będą mniej lub bardziej pikantne.
Bardzo często przygotowuję te grzyby jako przystawkę na świąteczny stół, a także po prostu w dni powszednie. Świetnie nadają się do sałatek. Jedyną rzeczą, która odróżnia je od tych kupionych w sklepie, jest termin przydatności do spożycia. Te domowej roboty marynowane grzyby mają okres przydatności do spożycia nie dłuższy niż dwa tygodnie.
Jest to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli kupisz małe grzyby. Jak te, które mam na zdjęciu. Ale jeśli nie, to kup takie, jakie są i pokrój je na ćwiartki. Może nie wyglądają tak ładnie, ale nie będą tak źle smakować. Ale pozwólcie, że pokażę wam, jak szybko zrobić marynowane grzyby w domu.

Podaję ilość składników na 1 kg świeżych grzybów. Wydajność to dwa litrowe słoiki. Czasami jeszcze pół litra, w zależności od wielkości grzybów. Ale możesz bardzo łatwo przeliczyć marynatę na 500 gramów grzybów lub mniej, jeśli chcesz.

Składniki:

[ing_wrap][ing]małe pieczarki - 1 kg[/ing][ing] główka czosnku[/ing][ing]ocet winny lub jabłkowy -10 łyżek[/ing][ing]olej słonecznikowy - 10 łyżek.[/ing][ing]liść laurowy - 8 listków[/ing][ing]po 10 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego[/ing][ing]goździki - 5 sztuk[/ing][ing]1 łyżka soli[/ing][ing]1 łyżka cukru[/ing][ing]natka pietruszki lub koperek[/ing][/ing_wrap]

Przygotowanie:

[instr_wrap][instr]Kupiłam małe pieczarki. Namocz je w wodzie na kilka minut, a następnie wypłucz. Opłucz je w durszlaku. [/instr].

[Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Rozgrzej patelnię i lekko podgrzej przyprawy, dzięki temu otworzą się i lepiej uwolnią swój aromat. Następnie dodajemy olej, ocet, sól, cukier i grzyby. Nie zmniejszać ciepła. Grzyby zaczną puszczać soki. Gdy płyn się zagotuje - przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut.
[/instr].

[instr]Jeśli zamierzasz dodać grzyby - zrób to na kilka minut przed ich ugotowaniem lub tuż przed podaniem.[/instr].

[Odstawić do ostygnięcia. Teraz jedną ręką odpieramy wszystkich domowników, którzy zjedli już porcję marynowanych grzybów, ale proszą o więcej. Drugą ręką przekładamy grzyby do szklanego pojemnika lub słoika i wkładamy do lodówki.
[/instr]

[instr]Jeśli nie zjecie ich następnego dnia, grzyby można przechowywać do 2 tygodni. Przed świętami możesz zamarynować grzyby w ten sposób z wyprzedzeniem, a następnie wykorzystać je jako zimną przystawkę lub w sałatkach. Kolejny bardzo smaczny wariant - jak na sałatki, można zrobić pieczarki z serem w cieście na szaszłykach. Na taką przystawkę najlepiej wziąć średniej wielkości pieczarki.
[/instr][/instr_wrap]

Ja najczęściej podaję tę przystawkę w menażce z piklami.

Inne grzyby nie mogą być marynowane w tym przepisie. Jeśli jednak chcesz zrobić marynowane boczniaki, najpierw je ugotuj, a następnie skorzystaj z tego przepisu. Trzeba będzie dusić pod przykryciem przez 20 minut.
Bon appetit!