Pikantna i kwaśna błyskawiczna zupa makaronowa


Wypożyczyłem książkę kucharską Iron Chef Chen Kenichi's Knockout Chinese z biblioteki i nie mogłem oderwać od niej rąk. Uwielbiam proste przepisy ze zdjęciami krok po kroku i pysznym efektem końcowym, na widok którego cieknie mi ślinka. Ta książka zapoznała mnie również z dwoma nowymi pastami, jedną z nich jest Doubanjiang (syczuańska pasta sojowa), a drugą Tianmianjiang (słodki sos do makaronu). Używał tych dwóch past często w książce kucharskiej, szczególnie Doubanjiang. Właśnie kupiłem butelkę Doubanjiang i nie mogłem się doczekać, aby wypróbować jego przepisy. Z niecierpliwością czekam, aby dowiedzieć się jak smakuje Doubanjiang, z nową pastą, przypuszczam, że będę miała nowe przepisy do podzielenia się w przyszłości.


Dla tej pikantnej i kwaśnej zupy błyskawicznej z makaronem, użyłam jego sosu premix (A), ale pominęłam jajko i dodałam mini kiełbaski i kiełki fasoli. Właśnie chciałem smakować błyskawiczną kluskę sposób on miał gdy był dzieckiem. Jest to łatwy sposób na podkręcenie smaku błyskawicznej zupy z makaronem.




Składniki (A) wymieszać w misce przed wlaniem ugotowanego makaronu z zupą.
Zaadaptowane z książki Iron Chef Chen Kenichi's Knockout Chinese Cookbook z niewielkimi modyfikacjami:
Składniki:
  • 1 paczka ulubionego ramenu błyskawicznego (użyłam o smaku kurczaka)
  • 2 szalotki, mielone
  • 1 filiżanka umyte kiełki fasoli
  • 3 mini kiełbaski
(A)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju chili
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • Szczypta pieprzu

Metoda:
1. Zmiel szalotki i umieść w misce. Dodaj (A) i przyprawę do ramenu instant.
2. Ugotuj makaron ramen w około 2 szklankach wody i dodaj mini kiełbaski, aby go podgrzać. Kiedy makaron jest prawie gotowy, dodaj kiełki fasoli, aby je szybko zblanszować.
3. Wlać do przygotowanej miski i dobrze wymieszać przed jedzeniem.