Przyrządzanie pasztetu z wątroby wieprzowej

Pasztet z wątróbki to świetna przekąska, jeśli nie można przesadzić z czymś bardziej "właściwym". Taki posiłek to świetna pomoc w podróży: poręczny i smaczny. Domowy pasztet z wątróbki jest o wiele zdrowszy od tych kupowanych w sklepach, które zawierają nie tylko główne składniki, ale także mnóstwo innych, niezbyt zdrowych substancji. Jak zrobić pasztet z wątróbki opowiem Wam dzisiaj w szczegółach. Oczywiście, trzeba będzie poświęcić trochę czasu. Całe przygotowanie zajmie około jednej godziny. Istnieją różne przepisy na robienie pasztetu z różnych rodzajów wątroby. Bardzo smaczne jest na przykład połączenie pasztetu z masłem lub cienką warstwą galaretki wiśniowej.

Składniki:

[ing_wrap][ing]wątróbka (świeża, ja mam wieprzową) - 350 gramów[/ing][ing]świeża marchewka - 2 szt[/ing][ing]koperek, pietruszka - 1 pęczek[/ing][ing]olej roślinny - do smażenia[/ing][ing]cebula - 2 szt.[/ing] [ing]mleko (dowolne) - 0,5 l[/ing] [ing]sól - do smaku[/ing][ing]przyprawy (kolendra jest ok) - do smaku[/ing][ing]masło (72,5 %) - 100 gramów[/ing][/ing_wrap]

Przepis krok po kroku

[instr_wrap][instr]Pokażę Wam jak zrobić domowy pasztet z wątróbki wieprzowej. Ale gotowanie z wątróbką wołową nie różni się wiele, tylko trwa trochę dłużej. Po pierwsze, wybierając wątrobę, zwróć uwagę na jej kolor oraz na to, czy podczas krojenia tuszy na wątrobę nie pęka pęcherzyk żółciowy. W przeciwnym razie wątroba będzie gorzka. Niezależnie od tego, którą wątróbkę kupimy, należy ją sparzyć wrzącą wodą i usunąć z niej skórki. Wyciąć kanały. Pokroić na plasterki.

[/instr]

[instr]Plastry wątroby przełożyć do miski i zalać mlekiem na 30 minut. W ten sposób wątroba nie będzie gorzka.

[/instr]
[instr]Cebulę pokroić w dowolny sposób, w kostkę lub krążki.

[/instr]
[Marchew pokroić w półpierścienie.

[/instr]
[Cebulę i marchewkę smażymy na oleju roślinnym do uzyskania brązowego koloru.

[/instr].
[Następnie umyć wątrobę wieprzową i delikatnie włożyć ją do oleju roślinnego.

[/instr]
[instr]Gdy wątróbka zrobi się biała, dosłownie 10 minut, wsypujemy drobną sól i wrzucamy świeżo posiekane zioła. Pięć minut przed wyłączeniem ciepła wsypać przyprawy według uznania.

[/instr].
[instr]Zawartość patelni pozostawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do rozdrabniacza. Można go przepuścić przez maszynkę do mięsa.

[/instr].
[instr]Włączyć na krótko urządzenie i siekać tak, aby uzyskać masę bez grudek i dużych kawałków.

[/instr]
[Wypełnić foremki lub dowolne wygodne naczynie w 1/3 pasztetem.

[/instr]
[Masło (w temperaturze pokojowej) pokroić w średniej wielkości kostkę i delikatnie włożyć do formy.

[/instr].
[Na wierzchu wypełnić pasztetem pozostałe miejsce w formie. Posypać świeżym koperkiem.

[/instr]
[Pasztet podawać z chlebem. Jeśli chcesz podać je na uroczysty stół lub jako wyrafinowaną przystawkę do wina - opiekaj chleb na suchej patelni lub w tosterze. A jeśli obok ciastek położysz confit wiśniowy lub malinowy, Twoi goście z pewnością docenią to połączenie smaków. Ale potem zrób pasztet bez zieleniny.

[/instr]

[Domowy pasztet z wątroby wieprzowej gotowy! Smacznego![/instr][/instr_wrap]