Pyszne czekoladowe babeczki bananowe

















Musiałam umieścić pyszne w tytule, bo było pyszne. Wykorzystałam mój przepis na marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe i zrobiłam z niego czekoladowe babeczki bananowe. Zaprosiłam kilka koleżanek na randkę i postanowiłam zrobić coś do popołudniowej kawy/herbaty. Zrobiłam to razem z ciasteczkami z wiórkami czekoladowymi i właśnie zdałam sobie sprawę, że wszystkie moje przekąski mają w sobie wiórki czekoladowe!

Babeczka była miękka, wilgotna, czekoladowa i smakowała jak banan. Naprawdę pyszna! Dodałam wiórki czekoladowe, bo moje dziewczynki je uwielbiały. Musiałam je powstrzymywać, żeby nie zjadły więcej, bo to miało być wspólne ;) Podczas spotkania zauważyłam, że wszystkie dzieci wybierały czekoladowe chipsy, aby zjeść je jako pierwsze, w tym moje dziewczynki. :) Jeśli lubicie moje przepisy, wpiszcie to na swoją listę do wypróbowania, nie będziecie zawiedzeni.

















Widziałam te silikonowe kubeczki na babeczki z motylkami w Target i musiałam je kupić, było ich 6 za 1$ w sekcji Dollar, jak tanio. To było tak słodkie zbyt i żałowałem, że nie odebrać kwiat silikonowe kubki za tę samą cenę, jak kiedy wróciłem, to wszystko zniknęło :( Myślę, że zapłaciłeś za jakość też, to miał kilka złamanych kawałków i silikon był dość cienki, ale to jest do użytku.


















Jak to wyglądało od spodu.

Składniki:

(A)

  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego (lub oleju roślinnego)
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka (użyłam 1%)
  • 2 banany, rozbite (użyłam mrożonych)

(B)

  • 1 filiżanka mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

(C)

  • 1/2 szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych, roztopionych (mikrofalówka [900 W] przez 1 minutę 40 sekund)

  • Dodatkowe wiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)

Metoda:

1. Rozgrzej piekarnik do 350'F. Wyłóż formę do pieczenia silikonowymi kubeczkami do babeczek lub wyłóż papierowe kubeczki w foremkach do muffinów. Odstaw na bok.


2. W dużej misce, ręcznie ubij razem (A). Dodaj (B), ubijaj do momentu, aż się dobrze wymiesza.


3. Dodać (C) i ubijać do połączenia.


4. Użyj dużej łyżki i nabierz trochę ciasta do silikonowych miseczek, nieco mniej niż 3/4.
Na wierzchu ułóż kilka wiórków czekoladowych do dekoracji (opcjonalnie).

5. Piec przez 20 minut lub do momentu, gdy patyczek bambusowy włożony do środka wyjdzie czysty.


6. Ostudzić na drucianym stojaku i przechowywać w szczelnym pojemniku.