Wesołe gotowanie z Veselą Korivką: pasztet rybny z serem topionym

Nauczyłam się robić pasztet rybny z serkiem topionym, kiedy byłam w szkole, na lekcji wychowawczej. Niesamowite, tyle lat później, ten przepis otrzymał "drugie życie" i stał się jednym z najbardziej popularnych przystawek na stole bufetowym, które robię. Pasztet rybny podaję na różne sposoby, np. w tartaletkach lub na małych kromkach chleba tostowego. Jedną z najsmaczniejszych opcji jest podanie pasztetu rybnego na chrupiącym krakersie cebulowym.

Składniki na pasztet rybny z serkiem topionym:

  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 1 serek do smarowania z ziołami i ciecierzycą "Vesela Korivka"
  • 2 ugotowane jajka
  • 1 ząbek czosnku

Do podania: paczka krakersów i słoiczek czarnych oliwek.

Jak przyrządzić pasztecik rybny z serkiem topionym:

Odsączyć sardynki. Rozgnieć sardynki widelcem. Usuń wszystkie ości rybne, które znajdziesz w trakcie procesu.

Obierz jajka i zetrzyj je na grubej tarce.

Do sardynek dodać utarte jajka.

Zetrzyj serek topiony z ziołami i szczypiorkiem "Vesela Korivka".

Dodaj serek topiony do sardynek i jajka.

Przepuścić ząbek czosnku przez praskę do czosnku.

Wymieszać pasztet rybny z serkiem topionym.

W tym momencie ktoś na pewno poprosi o kanapkę z pasztetem rybnym. Ale pamiętamy, że robimy przystawkę. Weź kilka krakersów i ułóż na nich małe, zgrabne kulki pasztetu.

Udekoruj połówką oliwki na wierzchu.

Bon appetit!