Wesołe gotowanie z Veselą Korivką: pasztet rybny z serem topionym
Nauczyłam się robić pasztet rybny z serkiem topionym, kiedy byłam w szkole, na lekcji wychowawczej. Niesamowite, tyle lat później, ten przepis otrzymał "drugie życie" i stał się jednym z najbardziej popularnych przystawek na stole bufetowym, które robię. Pasztet rybny podaję na różne sposoby, np. w tartaletkach lub na małych kromkach chleba tostowego. Jedną z najsmaczniejszych opcji jest podanie pasztetu rybnego na chrupiącym krakersie cebulowym.
Składniki na pasztet rybny z serkiem topionym:
- 1 puszka sardynek w oleju
- 1 serek do smarowania z ziołami i ciecierzycą "Vesela Korivka"
- 2 ugotowane jajka
- 1 ząbek czosnku
Do podania: paczka krakersów i słoiczek czarnych oliwek.
Jak przyrządzić pasztecik rybny z serkiem topionym:
Odsączyć sardynki. Rozgnieć sardynki widelcem. Usuń wszystkie ości rybne, które znajdziesz w trakcie procesu.
Obierz jajka i zetrzyj je na grubej tarce.
Do sardynek dodać utarte jajka.
Zetrzyj serek topiony z ziołami i szczypiorkiem "Vesela Korivka".
Dodaj serek topiony do sardynek i jajka.
Przepuścić ząbek czosnku przez praskę do czosnku.
Wymieszać pasztet rybny z serkiem topionym.
W tym momencie ktoś na pewno poprosi o kanapkę z pasztetem rybnym. Ale pamiętamy, że robimy przystawkę. Weź kilka krakersów i ułóż na nich małe, zgrabne kulki pasztetu.
Udekoruj połówką oliwki na wierzchu.
Bon appetit!