Cukiniowe roladki z twarogiem

Upały ustąpiły i od razu pojawiły się małe cukinie. Przechodzisz obok nich, a oni po prostu proszą, żebyś coś z nimi zrobił. Długo nie wiedziałam, co zrobić z cukinii. Cukiniowe roladki z twarogiem to świetna przekąska.

  • 2 młode cukinie
  • 4 łyżki twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek, pietruszka
  • sól

Cukinie obieramy ze skórki (jeśli są bardzo młode, nie trzeba ich obierać). Kroimy wzdłuż na długie plastry o grubości ok. 7 mm. Lekko posolić, smażyć na oleju słonecznikowym z obu stron. Usuń nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.

W blenderze posiekać twaróg, zioła, czosnek i sól. Można to zrobić za pomocą maszynki do mięsa. Jeśli nie masz go pod ręką, zmiel czosnek przez maszynkę do mielenia mięsa lub posiekaj go bardzo drobno. Zioła drobno posiekać nożem. Rozgnieść twaróg widelcem. Twaróg wymieszać z czosnkiem, ziołami i solą.

Posmaruj plasterki cukinii z jednej strony masą twarogową i zwiń w rulon. Połóż na nim szpikulec. Cukiniowe roladki z serem są gotowe! Wyobraź sobie, że z cukinii możesz przygotować wiele warzywnych przekąsek i dań głównych.

Bon appetit!