Biszkopt grzybowy z kremem serowym

Ciasta są nie tylko słodkie. Ciasto przekąskowe z grzybami jest oryginalnym wypiekiem i będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Łączy w sobie śmietanę i ser z pieczarkami, co nadaje mu niesamowity smak i aromat. Takie ciasto nie pozostawi Twoich gości obojętnymi. Jest to świetna przekąska na uroczyste okazje, gdzie trzeba się wcześniej przygotować, np. na stół sylwestrowy.

Ciasto jest przeznaczone na [wydajność]8[/wydaj] porcji.

Składniki:

[ing_wrap][ing]Pieczarki - 300g[/ing][ing]Jajko kurze - 3 sztuki[/ing][ing]Mąka - 0,5 szklanki[/ing][ing]Masło (roślinne) - 0,5 szklanki[/ing][ing]Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki[/ing][ing]Sól - 2/3 łyżeczki[/ing][/ing_wrap]

Krem serowy:

[ing_wrap][ing]Ser twardy - 250g[/ing][ing]Śmietana (tłuszcz 10 - 15%) - 300ml[/ing][ing]Zielenina[/ing_wrap]

Przepis kulinarny:

[instr_wrap][instr]Grzyby dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie usuń nadmiar wody papierowym ręcznikiem. Pokrój je w plasterki lub posiekaj blenderem, ale nie za drobno.

[/instr].

[ing]Kilka pieczarek pokroić delikatnie, nie uszkadzając ich, w średniej grubości talarki. Można je wykorzystać do dekoracji. Wlać 3 łyżki oleju roślinnego na patelnię, rozgrzać i smażyć grzyby do dekoracji. Grzyby powinny się przyrumienić. Po upieczeniu wyłożyć grzyby na serwetkę.

[/ing].

[Na tym samym oleju usmaż resztę grzybów, od czasu do czasu mieszając. Przez około 15 minut, po czym ostudzić.

[/instr].

[instr]Do garnka wlewamy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia. Wbij jajka do miski i dodaj sól. Wymieszać składniki mikserem do uzyskania jednorodnej masy. Następnie postawić miskę na patelni z wodą. Nie stawiaj patelni na ogniu, a gorąca woda nie może dotykać naczynia z ubitymi jajkami. Ubijaj zawartość miski, aż masa zwiększy się 3 do 4 razy. Zajmie to około 5 minut. Pod koniec tego czasu, podczas gdy mieszanina jest ubijana, wlewaj olej roślinny małymi partiami.

[/instr].

[Następnie zdejmij masę jajeczną z patelni. Przedtem wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę. Następnie dodaj tę mieszankę do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.

[/instr].

[instr]Następnie dodać ostudzone grzyby.

[/instr]

[instr]Zamierzam upiec w multicookerze, bo dziś w domu jest dość gorąco i nie chce mi się włączać piekarnika. Ale jeśli lubicie, pieczcie w piekarniku - 40 minut w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piekarniku. Pamiętaj, że nie możesz otworzyć piekarnika przez pierwsze 20-30 minut! Nasmaruj więc misę multicookera lub naczynie do pieczenia masłem. I wylać ciasto.

[/instr].

[instr]Włącz w multicookerze tryb "Bake" i piecz biszkopt przez 50 minut. Po ugotowaniu wyjąć danie z pojemnika i ostudzić. Gdy ciasto grzybowe wystarczająco ostygnie, pokroić je na 2 średniej grubości talerze.

[/instr]

[Teraz zróbmy krem z sera. Zetrzeć twardy ser na drobnej tarce. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż zacznie wrzeć. Następnie do śmietany dodać starty ser. Kontynuuj podgrzewanie zawartości rondla na małym ogniu, aż ser się rozpuści.

[/instr].

[instr]Następnie na talerzu ułożyć 1 warstwę biszkoptów i posmarować je odrobiną kremu serowego.

[/instr]

[instr]Następnie ułożyć drugą warstwę i również posmarować kremem. Następnie górną warstwę biszkoptu i boki tortu posmarować kremem serowym. Świeży koperek lub pietruszkę umyć i drobno posiekać. Posypać brzegi ciasta posiekanymi ziołami. Udekoruj plasterkami pieczarek, które są wcześniej podsmażone.

[/instr].

[instr]Przygotowany biszkopt grzybowy wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Przed podaniem na świąteczny stół, ciasto z grzybami można pokroić na porcje.

[/instr][instr_wrap]

Bon appetit!