Chińskie ciasto z kasztanów wodnych


Mój przyjaciel dał mi ostatnio trzy paczki mąki z kasztanów wodnych. Od dawna chciałam spróbować tego chińskiego ciasta z kasztanów wodnych i w końcu nadarzyła się okazja. Powyżej jest moje chińskie ciasto z kasztanów wodnych bez kawałków kasztanów. Nie miałam kasztanów wodnych, ale i tak postanowiłam je zrobić. Wyszło moim zdaniem całkiem dobre, smakowało jak zimna galaretka prosto z lodówki. Na pewno pobawię się tym przepisem w przyszłości, ponieważ widziałam, że inni ludzie robili ciasto z kasztanów wodnych w żółtym kolorze zamiast białego.


To ciasto jest właściwie podawane podczas Chińskiego Nowego Roku Księżycowego przez Chińczyków, w zależności od miejsca, w którym się znajdują. Nie wydaje mi się, żeby Malezyjczycy jedli je podczas Chińskiego Nowego Roku. Usmażyłem go na patelni z równą mieszanką mąki i mąki ryżowej. Ciasto było naprawdę chrupiące!






Ten przepis jest łaskawie udostępniony przez Florence. Ja go trochę zmieniłam.
Składniki: 250g mąki z kasztanów wodnych (馬碲粉)500ml wody
600g świeżych kasztanów wodnych (pominęłam)
750ml wody
300g - 400g cukru kamiennego/złotego cukru kamiennego (użyłam 400g)

Sposób wykonania:
1. Dokładnie umyj świeże kasztany wodne i pokrój je lub rozgnieć do pożądanej wielkości. (Ja pominęłam ten krok).
2. Zmieszaj mąkę z kasztanów wodnych z 500 ml wody i odcedź, aby móc użyć jej później.
3. Gotuj cukier kamienny z 750ml wody, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokruszone kawałki kasztanów.
4. Wlać mieszankę kasztanową do roztworu cukru kamiennego i mieszać aż zgęstnieje. (Mieszaj, aż stanie się przezroczysty i kleisty)
5. Wlać gęstą mieszankę kasztanową do dobrze wysmarowanej tłuszczem 8 calowej patelni.
6. Gotować na parze na dużym ogniu przez 30 minut.

Uwaga: Musisz pozwolić jej ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie pozostawić ją do zastygnięcia w lodówce. To stwardnieje i zamienił galaretki jak po tym.