Przystawka Krewetkowe Gniazdo
Tartaletki z krewetkami - brzmi pięknie, egzotycznie i świątecznie. Smakuje tak samo. A do tego jest szybki i łatwy do zrobienia. To smakołyk, który można wykorzystać do udekorowania stołu na każdą okazję. Jest łatwy do jedzenia, przygotowuje się go w porcjach, co oznacza, że zawsze można mieć pewność, że każdy będzie miał dość i każdy będzie mógł go spróbować. Tak więc, dzisiaj będziemy robić gniazda dla naszych krewetek.
Przygotujmy 10 tartaletek.
Składniki:
- krewetki mrożone (10 sztuk),
- mrożone krewetki/ paluszki krabowe (100 g),
- jaja kurze (3 szt.)
- grzyby marynowane (10 szt.)
- majonez,
- jaja przepiórcze (5 szt.)
- ogórek małosolny (1 szt.)
- koperek,
- pory,
- tarteletki (10 szt.).
Przygotowanie:
- Rozmrozić i ugotować krewetki. W zależności od rodzaju zakupionych krewetek, gotuj je przez 1,5-3 minuty. Ważne jest, aby nie rozgotować tego delikatnego mięsa, aby nie stało się gumowate. Gumowatość czuć nawet na tartaletce z krewetkami. Następnie obieramy je ze skórki. Wolę kupować je nieobrane, ponieważ zazwyczaj występują w większych rozmiarach. Jeśli nie masz czasu na pracę z krewetkami lub nie chcesz, możesz kupić je obrane. 100g krewetek posiekać nożem. Odłóż 10 kawałków osobno. Później włóż po jednym z nich do każdego gniazda tartaletek.
- Wyjąć jajka i ugotować je. Kurczaka gotujemy przez 10 minut, a następnie ścieramy na tarce. Można je również posiekać na małe kawałki. Doprowadzić jaja przepiórcze do wrzenia i gotować przez 5 minut. Po ostudzeniu i obraniu jajka przekroić na pół.
- Ogórek i grzyby drobno posiekać. To samo zrób z zieleniną - u nas koperek i pory. Wymieszać z rozdrobnionymi krewetkami i startymi jajkami kurzymi. Dodać odrobinę soli. Teraz dodajemy majonez i mamy piękną sałatkę, którą nakładamy łyżką do każdej tarteletki.
- Na wierzchu sałatki ułożyć połówkę jajka przepiórczego i krewetkę. Aby ożywić i udekorować potrawę, połóż obok niej kilka ziół, np. pietruszkę.
Jak ładnie podać tarteletki z krewetkami? Ułóż je wszystkie razem na tym samym talerzu. Aby nadać mu jasny i kolorowy wygląd, na dnie naczynia można ułożyć liście sałaty, a na nich nasze krewetkowe gniazda.
Istnieje duża różnorodność dodatków do tartaletek. Uważam, że sałatka jest jedną z najlepszych, jakie kiedykolwiek jedliśmy. Ze względu na obecność owoców morza i jaj przepiórczych jest bardzo zdrowa. Do tego połączenie różnych składników, takich jak pieczarki, jajka kurze i ogórki sprawia, że jest bardzo sycąca. Robię tartaletki z krewetkami na dosłownie każdy bufet. Goście, znając ich smak, jedzą je jako pierwsi.
Bon appetit!