Crostini z pomidorem i fetą
Wspaniała włoska przekąska - crostini. Jest tak łatwy do zrobienia, tak wyjątkowy i urozmaicony dzięki wielu różnym dodatkom. Moi goście uwielbiają crostini, a moje dzieci uwielbiają je zabierać ze stołu. Moim ulubionym nadzieniem do crostini jest pomidor i feta. W lecie dość często robię crostini na śniadanie.
We Włoszech crostini przyrządza się z ciabatty. Zastępuję ciabattę bagietką. Tradycyjnie crostini robione były z czerstwego chleba. Była nasączona wodą. Teraz to tylko wczorajsza ciabatta.
- wczorajsza bagietka
- 2 pomidory
- 100 g fety
- zioła
- oliwa z oliwek
- czosnek
Pomidory i fetę pokroić w kostkę, lekko posolić i popieprzyć. Pozostawić, aby nadmiar płynu spłynął. W międzyczasie pozwól bagietce odpocząć.
Bagietkę kroimy na kromki o grubości 1 cm i grillujemy. Można użyć patelni grillowej lub grillować bagietkę w piekarniku.
Nacieramy grillowane plastry czosnkiem i skrapiamy lekko oliwą z oliwek.
Rozłóż nadzienie na każdej kromce bagietki i posyp posiekanymi ziołami lub udekoruj szalotkami. Idealna jest bazylia lub pietruszka.
Poeksperymentuj z innymi nadzieniami do crostini. Moje ulubione:
Prosciutto, figi i mięta.
3 duże dojrzałe figi, 6 plasterków prosciutto, kilka gałązek mięty. Na crostini położyć plasterek prosciutto, na to połówki fig i listki mięty. Skropić octem balsamicznym, posolić i popieprzyć.
Mozzarella, chilli i bazylia
Na crostini ułożyć plastry mozzarelli, posypać drobno posiekanym chilli (z braku świeżego chilli używam czasem suszonego), na wierzchu ułożyć listki bazylii.
Pomidorki koktajlowe i oliwki
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, z oliwek (zielonych lub czarnych) usuwamy pestki i kroimy je na kawałki. Wymieszać pomidory z oliwkami, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Rozłóż mieszankę na crostini i udekoruj bazylią.
Bon appetit!