Brie Tuńczyk Wonton


Ten przepis powstał, kiedy postanowiłam stworzyć przepis na brie. Zazwyczaj brie najlepiej podawać z krakersami lub tostami, ale ja chciałam wyjść poza schemat. Chciałam, aby było to połączenie zdrowsze, a zarazem pyszne. Tak więc, stworzyłam tę przystawkę lub finger food na imprezę lub jakąkolwiek okazję.

Mój pomysł wziął się z serowych wontonów, ale zupełnie innych w tym sensie, że użyłam tuńczyka z puszki, plasterka brie i trochę przypraw. Zawinęłam go też inaczej. Po tym jak skończyłam smażyć, przyszedł czas na test smaku. Zebrałam moje dziewczyny i poprosiłam je o spróbowanie. Wszystkim nam smakowało, a Edda uznała, że to wieprzowina jako nadzienie, LOL! Jest lekko słodki i pikantny w tym samym czasie, a brie i tuńczyk świetnie się razem komponują. Aż trudno uwierzyć, że jadłam wonton z tuńczykiem.


Byłam u przyjaciółki na imprezie z okazji Chińskiego Nowego Roku, a ona podawała krakersy z brie jako przystawkę. To był pierwszy raz, kiedy jadłam brie, ponieważ zazwyczaj nie jadam sera w moim domu, ani nie próbowałam żadnego rodzaju serów dostępnych na rynku. Mój mąż i ja byliśmy zdumieni tym, jak kremowy i pyszny był ten ser, ale kiedy zapytaliśmy gospodarza, zapomniał on, jaką markę brie kupił. Próbowałem jedną markę na rynku i to nie było to i smakował okropnie. Potem, myślę, że w końcu go znalazłem, to był ten Ile De France Le Brie, który podawała w tym czasie. Ten ser był delikatny, kremowy i całkowicie mniam. Ta marka jest niesamowita!



Przewodnik obrazkowy krok po kroku:

1. Wymieszaj tuńczyka, cebulę, sól i cukier razem w misce.
2. Przygotuj ser brie według potrzeb.
3. Weź wonton wrapper i umieść tuńczyka na środku.
4. Połóż kawałek sera brie na wierzchu.
5. Zwilż palec odrobiną wody i zwilż wszystkie krawędzie wantonu z nadzieniem. Przykryj go kolejnym kawałkiem skórki wonton.
6. Kiedy dwa wontony są już szczelnie połączone, wtedy użyj odrobiny wody i zaciśnij jeden koniec jak na powyższym zdjęciu.
7. Użyj odrobiny wody i zepnij drugi koniec jak na powyższym zdjęciu. Połóż na talerzu i przykryj mokrym ręcznikiem/papierowym ręcznikiem i dokończ resztę brie tuna wonton.
8. Smażyć na średnim ogniu oleju, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące. Podawać na ciepło.
Składniki:
  • 1/4 z 219g Ile De France Le Brie (54,5g)
  • 1 puszka Chunk Light Tuna w oleju, odsączona
  • 1 szalotka, zmielona
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

20 papierków do zawijania wontonów Olej do głębokiego smażenia
Metoda:
1. W misce, dodaj odsączonego tuńczyka, sól, cukier i posiekaną szalotkę. Wymieszaj, aby dobrze wymieszać.
2. Przygotuj brie według potrzeb, wytnij mały plasterek, aby włożyć go do wontonu.
3. Postępuj zgodnie z powyższą instrukcją krok po kroku. Przykryj wanton mokrym ręcznikiem podczas wykańczania reszty.
4. Rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać na ciepło.