Wieprzowina w sosie Hoisin

Jadłem to danie w jednej z autentycznych chińskich restauracji w Memphis 10+ lat temu. Przygotowali je bez marchewki, tylko wieprzowina i świeży szalej i było po prostu boskie. Próbowałem odtworzyć je tutaj i też było niezłe. Tyle, że moje dziewczyny nie zjadły świeżego ogórka, jak przewidywałam. Wiedziałam, że jej nie zjedzą, więc dodałam marchewkę, przynajmniej będą miały trochę warzyw w diecie. Oczywiście do tego ugotowałam jeszcze jedno wegetariańskie danie. W moim domu zawsze znajdzie się jakieś danie wegetariańskie, w rzeczywistości wolę więcej warzyw w posiłku. Moje wegetariańskie danie będzie tylko wegetariańskie, ale moje mięsne/seafoodowe danie będzie również sparowane z wegetariańskim.

Spróbujcie sami tego łatwego dania. Wystarczy kilka składników z sosem, który masz w domu. Przygotowanie kolacji nie musi być trudne, a pyszny i zdrowy posiłek będzie Twoją nagrodą. Jestem kimś, kto będzie wolał chińskie jedzenie (bez masła, ciężkiej śmietany i serów) od amerykańskiego jedzenia, bo to dla mnie zdrowszy krzyk. Myślę, że to wciąż zależy od tego, co zamówisz na swoim talerzu. Nawet w chińskim jedzeniu, jeśli zamówisz kraby, homary, krewetki, kalmary, curry z kokosem lub deser, smażone jedzenie, dania z wołowiny i wieprzowiny przez cały czas, skończysz z wysokim cholesterolem. Wiem, że w chińskiej kulturze, kiedy jesz na mieście, jesteś zobowiązany do zamówienia różnych owoców morza i drogich rzeczy, jak to pokazać swój status społeczny lub cokolwiek. Ale myślę, że powinniśmy jeść dla naszego zdrowia i rozpieszczać się tylko na Chiński Nowy Rok lub specjalne okazje. Zamówienie zdrowszej żywności faktycznie kosztuje mniej na portfelu też.


Składniki:
  • 2-3 kotlety wieprzowe bez kości, odciąć widoczny tłuszcz, pokroić w cienkie paski i zamarynować sosem hoisin, olejem sezamowym, białym pieprzem i skrobią kukurydzianą
  • 3 szalotki, poszatkowane
  • 1/2 marchewki, julienne (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu Hoisin
  • Sól, tylko odrobina
  • Cukier, tylko odrobina

Sposób przygotowania:
1. Umyć szalotki i poszatkować je jak na powyższym zdjęciu. Połóż kilka na talerzu i odłóż na bok, aby położyć na wierzchu ugotowanej wieprzowiny z hoisin.
2. Rozgrzać wok, gdy się rozgrzeje, dodać trochę oleju. Dodaj wieprzowinę i mieszając smaż, aż przestanie być różowa. Dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Doprawić sosem hoisin, solą i odrobiną cukru.
3. Położyć na wierzchu łóżeczka z szalotek. Udekorować większą ilością szalotek na wierzchu. Dobrze wymieszać i zjeść wieprzowinę z kawałkami świeżej cebuli. Podawać z ryżem.