Ciasteczka z zieloną pastą curry



Zastanawiałam się...czy stworzyć nowe przepisy na ciasteczka na Chiński Nowy Rok w 2010 roku. Na ciasteczka Laksa natknęłam się w zeszłym roku, ale nigdy ich nie wypróbowałam. 1) Trudno było znaleźć dobrą pastę do laksa. 2) Jestem zbyt leniwy, aby zrobić własną pastę (zbyt dużo dodatkowej pracy tylko po to, aby zrobić ciasteczko). I wtedy uderzyło mnie to, że znam dobrą tajską zieloną pastę curry i w zasadzie miałem ją w domu. Dlaczego więc nie zrobić ciasteczka z zieloną pastą curry zamiast ciasteczka Laksa dla nas, którzy mieszkają za granicą? Dlatego też, to ciasteczko zostało zainspirowane ciasteczkami Laksa i z chęcią je wypróbowałam. Tak więc, dzielę się z wami moimi wypróbowanymi i przetestowanymi ciasteczkami Green Curry Paste Cookies. To ciasteczko jest chrupiące i bardzo pikantne! Zdecydowanie dla dorosłych, którzy lubią pikantne. I oczywiście smakują jak tajskie zielone curry!





Składniki:


(A)

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
(B)

  • 50ml śmietanki kokosowej
  • 1/4 szklanki spakowanej tajskiej zielonej pasty curry (użyłam Mae Ploy)
(C)
  • 1 + 3/4 filiżanki uniwersalnej/zwykłej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Metoda:

1. Ubij trzepaczką (A) do momentu wymieszania.

2. Dodaj (B) i dobrze ubij ręcznie.


3. Na koniec dodaj (C) i użyj szpatułki, aby wymieszać wszystko razem. Kiedy wszystko prawie się połączy, użyj dłoni i zagnieć ciasto. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut.


4. Rozwałkuj ciasto i wytnij pożądany kształt foremką do wycinania ciastek. Umieść na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia.


5. Piec w nagrzanym piekarniku 300'F przez 30 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.


Wydaj około 53 ciasteczek przy użyciu mojej prasy do wycinania ciasteczek w kształcie róży.



Tak wygląda prasa do wycinania ciasteczek w kształcie kwiatów. Zapomniałam, czy kupiłam ją w supermarkecie Giant czy Jusco w Malezji.