Ciasto bananowe z masłem orzechowym


Nie jestem pewna, czy zauważyliście. Ostatnio piekłam mnóstwo ciast z bananami, od zwykłych, marmurkowych, czekoladowych, a teraz próbuję z masłem orzechowym! Potrzebowałam urozmaicenia, żeby mimo, że piekłam prawie to samo, to jednak smakowało inaczej. Kiedy zastanawiałam się, co jeszcze mogę dodać do ciasta bananowego lub jak je urozmaicić, przyszło mi na myśl masło orzechowe.
Na prośbę córki dodałam wiórki czekoladowe, ale nie dodałam ich dużo. Możesz dodać więcej, jeśli chcesz. Ponieważ wierzch był trochę mdły, udekorowałam go wiórkami czekoladowymi w kształcie serca. Wyszło świetnie, nie sądzicie?




Wysz
ło

świetnie! Wszyscy je uwielbialiśmy i zdecydowanie mogliśmy poczuć w nim masło orzechowe, mimo że było subtelne. Evy nawet poprosiła mnie o zrobienie go ponownie.Jeśli jesteś fanem mojego przepisu na ciasto bananowe, spróbuj i tego, oczywiście pod warunkiem, że nie masz alergii na masło orzechowe w swoim domu.




Przed pieczeniem
Składniki:

(A)

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego (lub oleju roślinnego)
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka (użyłam 1%)
  • 2 banany, rozbite (użyłam mrożonych)2 łyżki kremowego masła orzechowego (użyłam Jiff o obniżonej zawartości tłuszczu)

(B)


  • 1 filiżanka mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

(C)
  • 1/2 szklanki półsłodkich wiórków czekoladowych, oddzielnie (lub według potrzeby)



Miękkie, wilgotne i pyszne!
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 350'F. Spryskać 8" kwadratową formę do pieczenia sprayem do pieczenia i oprószyć mąką. Odstawić na bok.



2. W dużej misce, ręcznie ubij razem (A). Dodać (B), ubijać aż do połączenia.



3.



Weź

połowę wiórków czekoladowych i wymieszaj z ciastem. Udekoruj drugą połowę na wierzchu ciasta.

4. Piec przez 30 minut lub do momentu, gdy bambusowy patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.



5. Ostudzić na drucianym stojaku i przechowywać w szczelnym pojemniku.