Nam Yee i pierogi z czerwoną fasolą/ Ham Chin Peng/ 油炸面包

























Po pierwsze, to nie jest mój przepis, nie mogłam wymyślić przepisu na Ham Chin Peng. Zobaczyłam ten przepis w domu mojej przyjaciółki, kiedy czytałam jej kolekcję książek kucharskich. Przepis ten pochodził z książki kucharskiej o nazwie Pasar Malam Delights. Kiedy zobaczyłam ten przepis, musiałam go mieć, ponieważ zawiera mój ulubiony przepis na Ham Chin Peng, który w książce nazywał się Nam Yee and Red Bean Dumplings. To co przykuło moją uwagę to prosta, jednoetapowa metoda (bez przystawek, bez składników, których nie mogłam rozpoznać), a co więcej, wszystkie składniki mam już w domu. Znacie mnie, nie próbuję żadnych trudnych przepisów, wszystko co zbyt skomplikowane, zbyt kłopotliwe, omijam. Jeśli jesteście tacy jak ja, to jest to przepis, który powinniście zobaczyć i wypróbować.




















Efekt końcowy, chrupiąca skórka, miękki smażony chleb, słodka pasta z czerwonej fasoli i zapach Nam Yee w chlebie. Następnym razem spróbuję wersji pikantnej z tego przepisu, po prostu zastąpię pastę z czerwonej fasoli solą i pięcioma przyprawami w proszku i zawinę je inaczej (bardziej smakowały mi pikantne). Mam trochę zdjęć krok po kroku na mojej następnej stronie i wskazówki/uwagi. Mieszkając za granicą i wszystko musimy robić sami, ten przepis jest dla mnie wystarczająco dobry. Ten, który dostajemy w sklepie z wietnamskimi wypiekami w Denver jest zwykły, w przeciwieństwie do tych w Malezji.



















Gotowe ciasto czeka na smażenie. Zrobiłam tylko 13 sztuk. Nie zawracałam sobie głowy odmierzaniem po 30g na sztukę.




















Podczas smażenia. Pamiętaj, aby rozciągnąć okrągłe ciasto szerzej przed włożeniem do gorącego oleju. Zalecany olej arachidowy.




















Smażyć na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru, jak powyżej.

Wskazówki: Ciasto będzie się kleić. Oprószyłam ręce mąką przed uformowaniem ciasta i dodaniem nadzienia. Pamiętaj również, aby ponownie rozciągnąć gotowy chleb przed włożeniem go do gorącego oleju, aby go usmażyć.

Przepis dostałam z książki kucharskiej Pasar Malam Delights w domu przyjaciółki.

Składniki:
300g zwykłej mąki (lub 2 szklanki)
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju napędowego (użyłam masła)
2 kawałki nam yee
200ml wody

Nadzienie:
300g pasty z czerwonej fasoli (użyłam pasty z czerwonej fasoli z puszki)
podzielone na 15 porcji
kilka białych ziaren sezamu








Sposób wykonania:

1. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia do miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Przykryj kawałkiem wilgotnej ściereczki lub folią i odstaw na 30 minut.

2. Podziel ciasto na 15 porcji (35g każda) i zawiń w nadzienie. Uformuj w kulę, spłaszcz i odstaw na 15 minut.

3. Posmaruj ciasto odrobiną wody i posyp odrobiną sezamu.

4. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia, smaż pierogi na średnim ogniu, aż staną się złotobrązowe. Wyjąć i odsączyć. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.