Ryż brązowy smażony


Odkąd przerzuciłam się na brązowy ryż, nie mam wystarczającej ilości resztek ryżu do smażenia. Albo mieszałam go z resztkami białego ryżu na wynos, aby uzyskać smażony ryż. Dzisiaj w końcu udało mi się wypróbować 100% brązowy ryż do smażenia, ponieważ według jednego z moich czytelników, brązowy ryż zrobił dobry smażony ryż. Brązowy ryż, który dostałam w sklepie azjatyckim był wysokiej jakości, krótkoziarnisty. Miałam szczęście otrzymać od przyjaciela trochę wieprzowiny BBQ, która sprawiła, że mój smażony ryż stał się jeszcze bardziej wyjątkowy.... Dodałem mielony imbir, suszone krewetki i "lap cheong" (chińska kiełbasa) i powiem Wam, że ta kombinacja sprawiła, że mój smażony ryż był bardzo dobry.

Mogę wam powiedzieć, że brązowy ryż też jest dobry. Mimo, że uważam go za mokry, wydaje mi się, że użyliśmy więcej wody do ugotowania brązowego ryżu, a także brązowy ryż ma więcej wilgoci w porównaniu do białego. Smakował inaczej i podobał mi się, trochę jak smażony ryż glutinous w sklepie dim sum. Dlaczego nie spróbujesz i Ty? Czy nie podoba ci się moja kolorowa kreacja?



Składniki:

  • 2 łyżki suszonych krewetek, odtworzone w ciepłej wodzie, lekko posiekane
  • 1 calowy kawałek imbiru, mielony
  • 1 jajko, ubite
  • 1/2 filiżanki pokrojonej wieprzowiny BBQ
  • 1 Lap Cheong, chińska suszona kiełbasa, pokrojona cienko w okrąg
  • 3/4 filiżanki mrożonych mieszanych warzyw
  • 1 duża miska z resztek zimnego brązowego ryżu, około 4 filiżanki

Przyprawy:
  • Sos ostrygowy
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Cukier
  • Czarny pieprz

Metoda:
1. Rozgrzej wok, gdy się rozgrzeje, dodaj trochę oleju. Dodać imbir, lekko podsmażyć. Dodać suszone krewetki, smażyć do uzyskania aromatu.

2. Dodać roztrzepane jajko, gdy się rozgotuje dodać zimny ryż i dobrze wymieszać.
3. Dodać chińską kiełbasę, wieprzowinę BBQ i mieszane warzywa, dobrze wymieszać.
4. Dodać przyprawy do smaku, dobrze wymieszać. Wyłożyć na talerz i podawać na gorąco.