5 sposobów na wykorzystanie resztek jajek wielkanocnych

Jajka zostały ufarbowane i upolowane, ale Wielkanoc się skończyła - co teraz? Nasze dziewczynki spędziły sobotnią noc na farbowaniu jajek wielkanocnych z kuzynami. Teraz są podekscytowane, że będą mogły zjeść nasze farbowane jajka. Dzisiaj Lorelai była podekscytowana, że na obiad będzie miała "podwójne jajka". Oto moje ulubione sposoby wykorzystania resztek jajek ugotowanych na twardo:

Deviled Eggs: To jest chyba najbardziej oczywiste, ale muszę dać okrzyk dla naszych marmurkowych podwójnych jajek. Proces jest prosty, ale dzielę się nim na wszelki wypadek, gdybyście nie byli zaznajomieni. Rozbij skorupkę dookoła (to ulubiona część Brenia - dzieci są świetne w rozbijaniu rzeczy!), a następnie obierz ją. (Zachowaj skorupkę - będziesz jej potrzebować w dalszej części tej listy!) Przekrój jajka wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtko do miseczki.

Dodaj sól i pieprz do smaku plus majonez i musztardę. Nigdy nie mierzyłam, ale mój stosunek wynosi około 3 do 1, na korzyść majonezu. Rzeczywiste ilości zależą od tego, ile jajek robisz. Wymieszaj dokładnie i nabierz z powrotem do żółtek. Jeśli chcesz być naprawdę fantazyjny, użyj worka do dekoracji. Posyp papryką.

Jaja ugotowane na twardo
Sól i pieprz do smaku
3 części majonezu
1 część musztardy

Sałatka z tuńczyka: Jest to ulubione zastosowanie ugotowanych na twardo jajek przez męża. On będzie miał kanapki z tuńczykiem później w tym tygodniu! Dice 4 obrane jajka, i wymieszać z 4 puszek tuńczyka (odsączone) z 2 łyżki słodki relish, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru i 1/4 filiżanki posiekanego selera. Smakuje najlepiej schłodzone (lub tak mi powiedziano - robię ten przepis dużo, ale nigdy nie zobaczysz owoce morza dotknąć te usta!), więc do lodówki przed podaniem na chleb lub krakersy.

Sałatka ogrodowa: Jajka są fantastycznym dodatkiem do sałatki - dodają tylko odrobinę białka do posiłku. Nasz najmłodszy ma zaburzenia przetwarzania białka i nie może jeść mięsa. W związku z tym, musiałam być trochę kreatywna, aby zapewnić jej białko, którego potrzebuje. Jajka, orzechy i fasola zazwyczaj załatwiają sprawę. Uwielbia kolor, jaki resztki jajek wielkanocnych dodają do sałatki.

Śniadanie: Moje dziewczynki faktycznie lubią jeść jajka na twardo. Posypują je odrobiną soli i są one częścią kompletnego śniadania! To jest zabawa i proste białko dla on-the-go poranki.

Sztuka i rzemiosło: Zachowaj te skorupki jaj! Są one doskonałym narzędziem do projektów mozaiki w tym tygodniu. Butelka kleju szkolnego, kilka kawałków kartonu i skorupki jajek przeznaczone do kosza zapewnią niezłą rozrywkę. Dziewczynki będą eksperymentować z tym w czwartek. Mamy przerwę wiosenną, więc będę układać listy zakupów z czwórką dzieci pod nogami. Zaplanowane zajęcia są obowiązkowe.