Włoska sałatka siekana
Letnie upały coraz do Ciebie? Wszyscy zajęci letnimi obozami, lekcjami pływania i grami baseballowymi, a nie jedzą w tym samym czasie? Sałatki są doskonałym sposobem na pobyt z dala od gorącej kuchni i grilla, i tak długo, jak nie ubierać sałatki z wyprzedzeniem, trzymają się doskonale aż wszyscy są gotowi do jedzenia!
Włoski Chopped Salad jest kolejnym z moich ulubionych letnich sałatek - to proste i orzeźwiające i mogą być wykonane tak obfite, jak chcesz. Można dość dużo rzucić w wszystko oprócz zlewu kuchennego, a to będzie pyszne! Widziałam warianty, które zawierają brokuły, paprykę, awokado i inne warzywa ogrodowe.
Jeśli nie masz nic przeciwko podgrzewaniu kuchni tylko na trochę, jednym z moich ulubionych dodatków jest filiżanka lub dwie Ditalini (lub inny mały makaron).
Włoska sałatka siekana
Bazyliowy Vinaigrette Składniki
1/3 szklanki oliwy z oliwek (olej roślinny też się nada).1/4 filiżanki czerwonego octu winnego
2 łyżki stołowe świeżych liści bazylii, posiekane
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
Wymieszać wszystkie składniki razem w średniej misce.
Składniki sałatki
6 filiżanek sałaty rzymskiej, posiekanej1 filiżanka ugotowanego lub pozostałego kurczaka, posiekanego
2 duże pomidory, wypestkowane i posiekane
2 średnie ogórki, posiekane
1 opakowanie (3 uncje) salami, posiekane (Pepperoni również smakuje świetnie).
1 puszka (15 uncji) fasoli cannellini, opłukana i odsączona
Umieścić wszystkie składniki sałatki w misce i wymieszać, aby się połączyły. Ułożyć na talerzu pojedyncze porcje, posmarować winegretem i ponownie wymieszać.Włoska
Smacznego!